Без локалних избора у Мостару

Aгенције
Без локалних избора у Мостару

Мостар - Странке на власти у Мостару ХДЗ БиХ и СДА, и опозициони СДП вјерују да Мостар неће бити изолован случај града у којем неће бити одржани избори и да ће бити пронађено неко рјешење.

 Централна изборна комисија донијела је јуче одлуку да не може расписати изборе за град Мостар, јер нису проведене одлуке које је наложио Уставни суд БиХ у вези са измјенама Изборног закона у овом граду и Статута Мостара. У међувремену, експертска група од пет људи коју је формирало Градско вијеће Мостара ради на изналажењу рјешења за промјену Статута.
                
Шеф мостарског СДА Зијад Хаџиомеровић рекао је да вјерује да град на Неретви неће остати без избора и да ће рјешење проблема бити пронађено у разумном року, и то на задовољство свих.
        
''Избори ће се догодити у октобру, и то према новом статуту. Надам се да ће предсједници странака и међународна заједница пронаћи и сугерисати нека европска рјешења која ће бити прихватљива за све. Надам се и да ће правници у новоформираној комисији понудити неколико рјешења'', рекао је Хаџиомеровић.
        
Предсједник СДП-а Херцеговачко-неретванског кантона Анер Жуљевић рекао је да су, уочи могућности да међународна заједница изађе с рјешењем, СДА и ХДЗ формирале групу за рјешавање проблема да би онемогућили интервенцију и показали да су за одгађање избора.

“Све што раде, раде да избори буду одгођени и компликују стање'', рекао је Жуљевић.
        
Он је увјерен да ће у Мостару бити одржани избори, али је до рјешења немогуће доћи ако се о тому не договоре ХДЗ БиХ и СДА.
        
''Највећу одговорност сада сноси OHR, јер не могу ХДЗ БиХ и СДА различитим инструментима као што је ова група одлагати изборе у Мостару. Очекујемо да међународна заједница преузме одговорност и каже који је задњи рок до када домаћи актери треба да понуде рјешење, а након тога има пуни легитимитет интервенисати'', рекао је Жуљевић. Он је додао да је СДП дао алтернативно рјешење, али нема механизам да промијени ствари.
        
У OHR-у очекују да домаће снаге у Мостару дођу до договора у разумном року.
        
Портпарол OHR-а Марио Бркић изјавио је да је, нажалост, могуће да избори у Мостару неће бити одржани у исто вријеме као и у осталим мјестима широм БиХ.
        
''Константно је упозоравано да је потребно уложити више напора у рјешавање овог питања да грађани Мостара не би били закинути и третирани друкчије од остатка државе. Нажалост, није било политичке воље међу заинтересованим странкама да се до рјешења дође, па сада ово испада као нека казна за грађане Мостара, будући да не могу исказати изборну вољу'', изјавио је Бркић медијима у Федерацији.
        
Он је додао да је добра вијест то да је стручна група коју је основало Градско вијеће Мостара почела са радом да би сачинила приједлоге у вези с пресудом Уставног суда коју треба провести до 25. маја.
        
Политичке странке, које у рукама држе рјешење проблема за тзв. ''мостарски случај'', имају супротне приједлоге. ХДЗ БиХ тражи да Мостар буде једна изборна јединица и да у њему вриједе правила као и у свим другим градовима, док СДА захтијева нову подјелу града на чак шест општина које је укинуо некадашњи високи представник Педи Ешдаун када је наметнуо мостарски Статут и “направио” јединствени Мостар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана