Без договора о износу најниже плате у Српској

ГС
Без договора о износу најниже плате у Српској

БАЊАЛУКА – Унија послодаваца Републике Српске понудила је данас на састанку са Савезом синдиката Српске већи износ најниже плате од првобитних 673 КМ, али ни нови приједлог није био задовољавајући за постизање договора, јер је синдикални захтјев да тај износ буде најмање 800 КМ, рекла је предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић.

Мишићева је истакла да је ово питање веома битно за око 70.000 радника у Републици Српској.

"Настављамо преговоре и видјећемо да ли ћемо до понедјељка (23. јануар) успјети да се договоримо или ћемо се договорити на сједници Економско-социјалног савјета или нећемо, па ће ту одлуку о најнижој плати, у складу са законом, донијети Влада Републике Српске", рекла је Мишићева након састанка у Бањалуци.

Она је нагласила да добијање плате у ковертама треба вратити у легалне токове и да свака озбиљна држава која жели да се у овој области уведе ред треба да донесе одлуку да се обрачуна са сивом економијом.

Мишићева је напоменула да званични подаци показују да је у прошлој години реални раст плата у Републици Српској био 24 КМ мјесечно.

"Ако говоримо о реалном сектору, односно прерађивачкој индустрији, видјећемо да је процентуални реални раст био 1,1 и када претворимо у новац то је 12 КМ. То јасно шаље поруку да се плате морају повећати", рекла је Мишићева.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да очекује да конкретнији договор буде постигнут на сједници Економско-социјалног савјета, те напоменуо да је раст најниже плате био већи у Српској него у окружењу и да се не смије ићи преко одређене економске норме којом би угрозили пословање одређених предузећа.

Он цијени да је важнија борба против сиве економије јер би средства која се на тај начин прикупе могла бити усмјерена у буџет Српске и на плате радника.

Тривић је навео да су на састанку разговарали о најнижој плати, најнижој пореској основици, борби против сиве економије и нелегалној исплати плата.

Сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске биће одржана у понедјељак, 23. јануара, потврђено је из Владе Српске.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је раније да је Економско-социјални савјет тај који по закону треба да донесе одлуку о најнижој плати у Републици Српској и да ће Влада донијети ту одлуку ако то не буде урађено на предстојећој сједници овог савјета.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана