Беванда: Највећи неуспјех је непостојање механизма координације

СРНА
Беванда: Највећи неуспјех је непостојање механизма координације

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара Вјекослав Беванда оцијенио да је највећи неуспјех власти БиХ у прошлој години био непостизање консенсуза о Механизму координације према ЕУ који се могао користити и у друге сврхе, као што је координација након мајских поплава.

Говорећи о Извјештају о раду Савјета министара БиХ за 2013. који је данас разматрао Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, Беванда је истакао да је Савјет министара посебно акцентирао информацију о раду на европским интеграцијама у 2013.

"О томе је надлежна парламентарна комисија дала негативно мишљење и оцијенила да смо ми одговорни за непостизање договора о Механизму координације према ЕУ и за непровођење одлуке Суда у Стразбуру у Случају "Сејдић-Финци"", рекао је Беванда.

Према његовим ријечима, Савјет министара је предложио парламенту БиХ 30 закона током 2013.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић указала је да је Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2013. некомплетан, јер неке парламентарне комисије нису доставиле извјештаје о раду министарстава за које су надлежне.

"Зато сматрам да не можемо о Извјештају одлучивати. Први пут су дата и негативна мишљења за рад неких министарстава", напоменула је Мајкићева.

Посланик СДС-а Александра Пандуревић оцијенила је да је неприхватљива чињеница да сви министри из Савјета министара данас нису присутни док се расправља о овој тачки дневног реда.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је расправу и о Приједлогу закона о допуни Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, којим се на јединствен начин регулишу питања која се односе на оцјењивање свих носилаца правосудних институција у БиХ.

Мајкићева је рекла је да овај закон представља прелазно рјешење које не рјешава сам начин рада ВСТС-а и да представља козметичке промјене које ова странка неће подржати.

Посланик Петар Кунић из ДНС-а оцијенио је да се предложеним законом парцијално рјешавају наведена питања и да ВСТС, као институцију и њено функционисање, треба ставити на дневни ред Дома.

Посланик СДА Шефик Џаферовић рекао је да ће Клуб СДА подржати принципе предложеног закона, као и посланик ХДЗ-а Мате Фрањичевић, који сматра да закон представља корак који иде у добром смјеру.

Обављена је расправа о свим тачкама дневног реда, а гласање је заказано за 17.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана