Берлинска рампа од БиХ прави чекаоницу

Вељко Зељковић
Берлинска рампа од БиХ прави чекаоницу

БАЊАЛУКА - Земље Европске уније све више заоштравају своју мигрантску политику, јер су у све већем страху од новог мигрантског таласа, али и због дешавања на Блиском истоку те потенцијалних безбједносних изазова које овај сукоб са собом носи.

Каже ово за “Глас Српске” декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Слободан Жупљанин коментаришући посљедње потезе њемачких власти да пооштре своју досадашњу миграциону политику, али и осврћући се на контроверзни план Италије да у Албанији направи центре за прихват миграната те на одлуке одређених европских држава да изграде “фиктивне зидове” и уведу заједничке патроле, као што су већ урадиле Словенија, Италија и Хрватска.      

Према ријечима Жупљанина, интересантно што Њемачка, која је једна од држава које су и “закувале” ову мигрантску причу, сада доноси одлуке које се директно косе с оним ранијим.

- У неком претходном периоду они су отворили врата мигрантима у жељи да ријеше питање недостатка радне снаге, али заборавили су да међу тим које су планирали да приме има и добар дио оних “непожељних”. Не треба заборавити да је у међувремену дошло и до велике економске кризе која тресе ову земљу, те је сада вјероватно највеће питање шта са толиким великим бројем незадовољних и гладних миграната који ходају улицама, а што онда отвара могућност и јачања разних радикалних исламистичких покрета у овој земљи - каже Жупљанин.

Наводи да је страх вјероватно подстакнут и посљедњим дешавањима на Блиском истоку, а што је, како је истакао, само каша коју су сами закували и коју ће на крају морати да поједу. Сматра и да је ова криза због дешавања у вези са Украјином неоправдано скрајнута са насловних страна новина, али и да се ради о проблему који из године у годину може бити само све већи.

- Тај њихов страх је оправдан јер су у протеклом периоду свашта радили, отворено се сврставајући на једну страну. На тај начин су гурали прст у око једном броју људи којих има јако пуно - наводи Жупљанин.

На питање колико све ово може бити погубно за земље ван ЕУ, па и саму БиХ, те да ли постоји опасност да постанемо европско слијепо цријево за илегалне мигранте, Жупљанин каже како је такав сценарио потребно спријечити по сваку цијену. Према његовим ријечима, то, прије свега, подразумијева јачање сопствених граничних и полицијских капацитета.

- То се не може остварити закључивањем неких уговора са Фронтексом, који је, иначе, приватна фирма. Да су они могли зауставити мигранте, на милионе њих, ваљда би то до сада урадили, а не од Балкана правили мигрантску чекаоницу. Да закључим, не треба ширити хаос, али опрез је неопходан, јер нико не зна кога све има међу тим несрећницима који углавном бјеже од ратова које су изазвале западне земље - поручио је Жупљанин.   

Владајуће странке у Њемачкој су почетком ове седмице представиле план који подразумијева да се сваки имигрант који не добије азил прије уласка у Европску унију, одмах може депортовати са простора ове државе и ван ЕУ. Критичари овог плана, међутим, упозоравају да би ова нова правила могла утицати на промјену понашања миграната, повећање притисака на друге државе, унутар и изван ЕУ. Наводе и да би најављене промјене у њемачком третману миграната могле дефинисати демографску и економску будућност не само Њемачке већ и Европе.

Активности

Према подацима полиције Републике Српске, од укупног броја пронађених и контролисаних миграната у првих девет мјесеци ове године највећи број их је био поријеклом из Авганистана и Марока. Највише их је пронађено на подручју Зворника, Бањалуке и Добоја. Са јучерашње сједнице Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске поручено је да ће припадници полиције у складу са потписаним споразумом наставити да пружају помоћ Граничној полицији БиХ у заштити источне границе од уласка илегалних миграната. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана