Бербок: БиХ на кључној раскрсници у процесу приступања ЕУ

Srna
Foto: 1TV

САРАЈЕВО- Министар спољних послова Њемачке Аналена Бербок изјавила је да су земље западног Балкана неодвојиви дио Европе и да се БиХ налази на кључној раскрсници у процесу приступања у ЕУ, саопштено је из њемачке Амбасаде у БиХ.

"Прошле године је Европски савјет одлучио да се отворе приступни преговори чим буду испуњени критеријуми за то. На путу ка ЕУ, одговорни у Сарајеву морају корак по корак приступити неопходним реформама", рекла је Бербокова уочи посјете Црној Гори и БиХ.

Према њеним ријечима, усвајање закона о спречавању прања новца и финансирању тероризма био је један такав европски реформски корак.

С обзиром на октобарске локалне изборе, Бербокова је навела да је кључно да се сада заврши реформа Изборног закона с пакетом интегритета изборног процеса, те додала да су слободни и поштени избори темељ демократског друштва.

"Ми се одлучно супротстављамо свим онима који својим фантазијама о отцјепљењу БиХ постављају препреке на путу ка ЕУ и доводе у питање европске вриједности", додала је Бербокова.

Она је навела да је снажна подршка шест држава у региону на њиховом путу ка ЕУ "геополитичка неопходност у свјетлу руског бруталног империјализма".

Бербокова је додала да "не могу дозволити да било гдје у Европи имају сиве зоне", те да "заједнички морају учинити све да затворе све стране које Русија може искористити за своју политику дестабилизације, дезинформације и инфилтрације".

"То подразумијева подршку земљама западног Балкана у јачању њихових демократских институција, побољшање њихове отпорности и пружање економске перспективе људима. Као ЕУ, ми при томе имамо заједнички домаћи задатак да се поставимо на прави пут за будућност док стављамо више столица за европски сто", рекла је Бербокова.

Према њеним ријечима, само заједно ће успјети да се у Европи излије чврст темељ за мир, слободу и безбједност.

Када је ријеч о Црној Гори, Бербокова је навела да је Подгорица већ годинама савезник у НАТО-у, а да је у процесу приступања ЕУ поставила амбициозну агенду коју сада поново одлучно слиједи.

Она је напоменула да ће у Подгорици бити ријеч и о томе како Црна Гора може још боље напредовати у реформама владавине права и у борби против корупције и организованог криминала и како јој се у томе може пружити подршка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана