Београдски вјетар у леђа Србима у ФБиХ

Ведрана Кулага Симић
Београдски вјетар у леђа Србима у ФБиХ

БЕОГРАД - Српски народ у ФБиХ који је у веома тешком положају може рачунати на помоћ Србије, а за неколико дана биће познато и који ће то пројекти, са циљем одрживог повратка и економског јачања повратника, бити заједнички реализовани у току ове године.

Закључено је то током састанака које су са званичницима Србије у Београду одржали предсједник српског грађанског удружења “Посавина” из Оџака Дамир Иветић и директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону (УСК) Немања Давидовић.

Они су, наиме, разговарали с директором Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Републике Србије Арном Гујоном и члановима Скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону Милимиром Вујадиновићем и Сањом Лакић.

Иветић је за “Глас” оцијенио да је иза њих веома успјешан састанак на којем је потврђено да ће Србија наставити да помаже српски народ и у Посавском кантону, а са циљем одрживог повратка договорене су конкретне активности.

- Нови састанак требало би да буде одржан већ почетком наредног мјесеца с тамошњим министром спољних послова и министром без портфеља, који је задужен за Србе у региону и дијаспору, представити пројекте и утврдити приоритете за ову годину који су у интересу наших заједница. Важно нам је да можемо рачунати на помоћ Србије која нам је и до сада показала да жели да помогне Србима у ФБиХ да стану на ноге - рекао је Иветић, који је додао и да ће се радити на законском рјешењу са циљем још боље помоћи Србима и у региону и дијаспори.

Директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону (УСК) Немања Давидовић истиче да је наставак економског јачања повратничке заједнице у том кантону императив и заједнички циљ на којем ће радити.

- Разговарали смо о важности континуитета економског јачања и подршке, као и новим законским актима и приједлозима за олакшање истог. Очекујем да ћемо ускоро разговарати о овим и другим темама и у Босанском Петровцу - рекао је Давидовић за “Глас” и додао да је ово била прилика да захвале Србији и предсједнику Александру Вучићу на новој, најављеној финансијској подршци за ту општину са циљем побољшања услова живота повратника.

Вујадиновић који је и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, каже да је положај Срба у ФБиХ веома тежак, као и на свим другима адресама гдје српски народ нема организовану политичку власт.

- Чули смо да се њихов број рапидно смањује због политичких притисака, али и одлива становништва. Наша извршна власт и сам председник Србије показали су колико се могу директно помоћи општине и инфраструктура, а видећемо да ли постоје начини да помажемо и појединцима јер смо имали већ пилот пројекте преко надлежне Управе за дијаспору који су се показали успешним -  рекао је Вујадиновић.

Србија, додаје, има закон о дијаспори, а није одбацио могућност да тај акт у наредном периоду буде дорађен и унапријеђен.

- Има идеја, а суштина свега је да на нивоу Народне скупштине следимо оне политике председника Вучића и што више се укључимо у ангажмане који се тичу помоћи нашим сународницима и у ФБиХ и региону, ма где били - рекао је Вујадиновић за “Глас”.  

“Отворени Балкан”

Саговорници “Гласа” су потврдили да је једна од тема које су се дотакли била и иницијатива “Отворени Балкан” у којој је већ Србија, али не и БиХ. Њихов став је да је та идеја добра за све људе јер би, између осталог, лакше долазили до помоћи и субвенција на разним нивоима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана