Београдски модел за бањалучки аеродром

Маријана Миљић Бјеловук
Београдски модел за бањалучки аеродром

БАЊАЛУКА - Тим стручњака са београдског аеродрома "Никола Тесла" до септембра ће понудити републичкој Влади програм развоја јединог предузећа за ваздушни саобраћај у Српској.

Рекао је то "Гласу Српске" министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић који је јуче одржао састанак са генералним директором београдског аеродрома те његовим стручним тимом. Састанку је присуствовао и премијер Српске Радован Вишковић. 

- Они су нам презентовали начин на који је аеродром "Никола Тесла" доживио развој и дигао своју цијену прије самог уласка у однос са концесионаром. То је модел који је оцијењен као један од успјешнијих у ширем региону. Тај модел је бољи од оних који су радили приватизацију или неки други облик финансијске стабилности аеродрома - рекао је Чубриловић.

Нагласио је да је аеродром у Бањалуци са тренутном организацијом тешко одржив те да има потребу за већим улагањем.

- Прихватили смо приједлог, односно понуду тима стручњака са београдског аеродрома да без икакве накнаде помогну нама у РС како да уђемо у процес развоја и стављања овог предузећа на здраве основе како на задовољство аеродрома као јавне компаније тако и из угла Владе РС како би се ријешила дотација за ту врсту саобраћаја - нагласио је Чубриловић. 

Број путника који је у порасту на бањалучком аеродрому даје шансу за његов развој, али Чубриловић наглашава да то није излаз из све ситуације.

- Заснивати саобраћај на лоукост компанијама тешко може да буде одрживо. До септембра ће нам стручни тим са београдског аеродрома понудити на који начин морамо приступити реализацији програма развоја аеродрома у Бањалуци. Ми ћемо им доставити све што им је потребно за њихове анализе са нивоа државе и аеродрома како би они могли што реалније сагледати конкретну ситуацију - поручио је Чубриловић. 

Нагласио је да за израду модалитета развоја јединог аеродрома у Српској треба времена и анализа.

- Не може се сјести и све написати за сат-два. Ми очекујемо да ћемо до септембра имати анализу куда и како кренути да би наше предузеће за ваздушни саобраћај доживјело замах у развоју - закључио је Чубриловић. 

Састанку нису присуствовали представници француске компаније "Ванси" за које је раније писано да припремају документацију за преузимање бањалучког аеродрома.

- Они су раније одржали састанак са нама и тражили су одмах да уђу у неку врсту приватизације, концесије. Тада су само размијењене информације и није причано о конкретним стварима - поручио је Чубриловић. 

Та француска компанија има потписане концесионе уговоре са Владом Србије, који се односи на развој, инвестирање и уређење аеродрома "Никола Тесла" у Београду над којим има концесију у трајању од 25 година. Према том моделу "Ванси" се обавезала на инвестицију од 700 милиона евра у овај аеродром. 

Губитак

Предузеће "Аеродроми РС" прошле године је пословало са минусом у износу од скоро 600.000 марака, а истовремено је аеродром у Бањалуци забиљежио рекордан број авионских летова и путника.

- Губитак у пословању је посљедица значајно већих расхода за бруто лична примања запослених који су у односу на претходну годину већи за 730.436 КМ те повећаних расхода по основу уговора о дјелу, које није пратило адекватно повећање прихода - наведено је у извјештају о пословању "Аеродрома РС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана