Београд је у суботу центар српског свијета

Маријана Миљић Бјеловук
Београд је у суботу центар српског свијета

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Сједница двију влада, састанак министара и директора јавних предузећа са обје стране Дрине, на којима ће бити донесене значајне одлуке, те наступи културно-умјетничких друштава из Србије и Српске, само су неки од догађаја који ће се одржати у суботу у Београду на Свесрпском сабору Републике Српске и Србије на којем ће бити потврђено јединство српског народа.

Осим у главном граду, програми су планирани широм Србије.

Дан почиње молебном у Храму Светог Саве, наставља се сусретима предсједника, Влада, али и привредника, представника различитих удружења, културних институција Србије и Републике Српске.

Сви позвани

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да се на Свесрпском сабору очекује око 10.000 људи из Републике Српске.

- Свесрпски сабор биће велика манифестација и фешта за Београђане, на којој ће наступити више од 1.000 чланова културно-уметничких друштава из Србије и исто толико из Српске - поручио је Вучић.

Најавио је да ће тог дана бити успостављена сарадња на свим нивоима, истичући да ће бити одржана заједничка сједница влада Србије и Републике Српске и да ће бити усвојена заједничка декларација.

- Имаћемо и много ствари из сфере културе и коначно ћемо одредити све задатке о питању изградње Музеја жртава Јасеновца и у Доњој Градини и у Београду. Морамо да кренемо да то радимо - рекао је Вучић.

Нагласио је да ће сваки министар у Влади Србије и сви директори јавних предузећа имати свог госта из Републике Српске, као и директори музеја који ће са колегама из Српске потписивати споразуме и меморандуме о сарадњи, што ће чинити и људи из медија.

- Сви треба да виде шта је то што можемо да учинимо, пре свега и увек поштујући Дејтонски споразум - рекао је Вучић и додао да ће на Сабор бити позвани представници Срба из Црне Горе и других земаља региона.

Нагласио је да су на тај скуп добродошли сви они који се не стиде своје матице, за разлику од оних других, који за своју критику и кукњаву увијек лако  нађу мјесто у Загребу, Подгорици и у другим центрима.

Меморандум

Министри у Влади Српске наводе да Свесрпски сабор није пријетња никоме, већ манифестација српског јединства, српске слоге, па и српске снаге, коју тако треба да разумију сви у окружењу.

- Циљ Сабора је да успоставимо нови однос у међусобној комуникацији Србије и Републике Српске и начин на који ћемо разматрати сва важна питања од интереса за српски народ, али и за друге народе који живе у Србији и у Српској  - поручио је министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Министарства просвјете и културе Српске и Србије већ су најавила да ће у суботу потписати меморандум о сарадњи у области филмске умјетности и другог аудио-визуелног стваралаштва.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић потврдио је да ће потписати меморандум о сарадњи са Министарством без портфеља задуженим за дијаспору.

- Циљ тог меморандума је успостављање јаче сарадње у области дијаспоре. Такође, дан прије одржавања Сабора одржаћемо састанке са министарком задуженом за европске интеграције у Влади Србије. Тема тог састанка биће помоћ од стране Србије у том контексту с обзиром на то да је Србија неколико корака испред у том процесу у односу на БиХ. Биће ту састанака са још неким министрима - казао је “Гласу Српске” Клокић.

И остали министри навели су да ће у Београд већ у петак те да иду и представници јавних предузећа из  њихових ресора који ће се тамо сусрести са колегама из Србије.

- Одржаћемо састанак са управом “Железница Србије” на којем ће бити ријечи о заједничким пројектима, али и онима који су у најави - казао је “Гласу” директор “Жељезница РС” Слађан Јовић.

Коло на Тргу Републике

Први пут на једном месту окупиће се готово сви фолклорни ансамбли Србије и Републике Српске. Око 2.500 играча из чак 48 културно-умјетничких друштава показаће сплет српских народних игара на београдском Тргу републике.

Предсједник Савеза аматерских културно-умјетничких друштава Републике Српске Немања Кнежевић рекао је “Гласу” да ће у Београду у суботу наступити 20 културно-умјетничких друштава и ансамбала из 16 локалних заједница Српске.

- Биће од 800 до 1.000 учесника из Републике Српске на Свесрпском сабору. У Београд путујемо у петак. Сви се радујемо овом догађају важном за српски народ - казао је Кнежевић те навео да је републички савез на чијем је челу партнер Националног ансамбла “Коло” и Владе Србије у реализацији Свесрпског сабора у Београду.

Нагласио је да ће чланови културно-умјетничких друштава наступати на више локација те да је једна од њих и Калемегдан.

- Такође, наступи ће бити и испред Скупштине града Београда. Биће распоређене бине на којима ће на једној страни бити културно-умјетничка друштва из Српске, а на другој из Републике Србије. Затим ћемо се кроз један дефиле упутити сви ка Тргу Републике, гдје ће бити формирано велико заједничко коло које ће одиграти 20 друштава из Српске и око 30 из Републике Србије - закључио је Кнежевић.

Сјајна идеја

Дарко Младић, син некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске, рекао је да је  одржавање Свесрпског сабора сјајна идеја у оквиру које Срби у Српској, Србији и региону треба да ојачају међусобне односе, сарадњу и јединство, показујући властито опредјељење за мир.

Младић је рекао да је оно што би се на том плану требало односити на Србе у Српској у складу са Дејтонским споразумом, односно да Срби са обје стране Дрине имају право да сарађују у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана