Бенцун: Прилика да се пошаље јединствена порука о посвећености европском путу

СРНА
Бенцун: Прилика да се пошаље јединствена порука о посвећености европском путу

БЕЧ- Панел-дискусија на високом нивоу о будућности БиХ у контексту њеног европског пута прилика је да се пошаље јединствена порука партнера у власти о посвећености европском путу, али и за међународне актере са сједиштем у Бечу да боље разумију комплексност унутрашњих односа у БиХ, рекао је Срни амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун.

Бенцун је истакао да се панел-дискусија одржава под кровом Дипломатске академије, те да ће учествовати кључни доносиоци одлука и партнери у власти на нивоу БиХ - предсједник Републике Српске Милорад Додик /СНСД/, први замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић /ХДЗ/ и премијер Федерације БиХ Нермин Никшић /СДП БиХ/.

"У току су финалне припреме за веома значајну панел-дискусију, на којој очекујем интерактивну дискусију међу учесницима, али и са публиком, у којој ће бити представници дипломатске заједнице у Бечу, аустријских институција, студенти дипломатске академије, као и остали заинтересовани", рекао је Бенцун.

Он је навео да се позиви за присуство панел-дискусији упућени свим амбасадама у Бечу, међународним организацијама, те да су посебно интересовање исказали бројни аустријски и други медији, који ће на једном мјесту имати прилику да разговарају са три релевантна политичка представника.

"Тако да је ово прилика да се пошаље јединствена порука партнера у власти о посвећености европском путу, и то у седмици када је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен гласно рекла да ће препоручити Европском савјету да 21. марта донесе одлуку о отварању преговора са БиХ", рекао је Бенцун.

Он сматра да је БиХ остварила значајан напредак на европском путу, те да је ова одлука очекивана, али и да је кључно да се одреди датум отварања преговора.

"Са друге стране, биће ово прилика за међународне актере са сједиштем у Бечу да боље разумију комплексност унутрашњих односа у БиХ, посебно захтјеве ентитета, а једним дијелом и кантона, да буду видљиви у процесу придруживања Европској унији у домену оних реалних надлежности које на терену имају", рекао је Бенцун.

Панел-дискусија биће одржана сутра у Дипломатској академији са почетком у 10.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана