Бенцун: Очувати дејтонски споразум, препознати уставне надлежности свих нивоа власти

Срна
Бенцун: Очувати дејтонски споразум, препознати уставне надлежности свих нивоа власти

БЕЧ - Очување Дејтонског мировног споразума предуслов је за мир и стабилност и не смије се дозволити његова даља деградација под плаштом реформи на европском путу, већ се мора наћи баланс који ће препознати уставне надлежности свих нивоа власти у БиХ, поручио је амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун.

Бенцун је, на панел-дискусији у Бечу о теми "Дејтонски мировни споразум три деценије послије - стабилност наспрам реформи", рекао да овај споразум, упркос мањкавостима, пружа добар оквир за стабилну будућност БиХ.

Он је подсјетио да је Дејтонски мировни споразум прије 28 година, осим што је зауставио рат, донио и стабилност и мир, који је већ три деценије трајна категорија.

Бенцун је у изјави Срни изразио задовољство што је јучерашња панел-дискусија о овој теми, у организацији Амбасаде БиХ у Аустрији и Дипломатске академије поводом 28 година од потписивања Дејтонско-париског споразума, изазвала велико интересовање амбасадора и дипломата, представника међународних организација стационираних у Бечу, те студената Дипломатске академије и других заинтересованих појединаца.

"Већина учесника оцијенила је да је оваква врста разговора потребна, поготово унутар земље, да би се нашла прагматична рјешења у правцу потребних реформи које ће имати локално власништво, али и да би се вратило изгубљено повјерење међу кључним доносиоцима одлука", рекао је Бенцун.

Он је истакао да су посебно занимљива питања учесника у вези са идентитетом, односно да ли је у БиХ могућ такозвани дуални идентитет који би омогућио истовремено идентификовање и са државом као таквом, али и са једном од националних група.

Професор међународних односа на Факултету политичких наука у Загребу Дејан Јовић у свом обраћању истакао је да је један од кључних елемената Дејтонског мировног споразума то што је донио трајан мир без озбиљних безбједносних инцидената, чак и непосредно након рата.

Он је навео да је овај споразум донио и могућност за нови историјски договор у БиХ који би, уз сагласност свих, евентуално замијенио Дејтон, али и успоставио суверенитет БиХ који је тренутно лимитиран због присуства Канцеларије високог представника и овлаштења која је себи приписала.

Када је ријеч о европској перспективи БиХ и региона, Јовић је навео да би једино реалистично рјешење било да ЕУ што прије заједно прими све земље региона, јер би појединачни и временски одвојени процеси створили услове за погоршање у односима међу земљама региона, укључујући потенцијално и разна међусобна условљавања.

Стручњак за међународно право Мартин Луц из Тексаса рекао је да је Дејтонски мировни споразум међународна уговорна обавеза са неограниченим роком трајања, све до тренутка док се стране не договоре о бољем и прихватљивијем рјешењу, а које он тренутно не види.

Бивши британски амбасадор у Загребу и замјеник високог представника за Мостар Колин Мунро проблематизовао је и данас актуелно постојање феномена двије школе под једним кровом у неким кантонима, као и сегрегацију дјеце по националним шавовима у школама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана