Бенцун: Не смијемо дозволити даљу деградацију Дејтона под плаштом реформи

Срна
Foto: Twitter

БЕЧ - Амбасада БиХ у Аустрији организује данас у Бечу, у сарадњи са Дипломатском академијом, панел дискусију о теми „Дејтонски мировни споразум три деценије послије - стабилност наспрам реформи“.

Амбасадор Синиша Бенцун подсјетио је да је Дејтонско-паришки мировни споразум потписан на данашњи дан прије 28 година, те да је циљ дискусије да се скрене пажња на значај кључних принципа које чува овај споразум, укључујући историјски контекст, подјелу власти између два ентитета и три народа, механизме заштите у односу на централни ниво власти.

„Не смијемо дозволити даљу деградацију Дејтона под плаштом реформи које се морају спровести на европском путу, него је неопходно наћи одговарајући баланс који ће препознати уставне надлежности свих нивоа власти“, рекао је Бенцун Срни.

Он је напоменуо да ће дискусија бити прилика да се разговара и о оправданости и неоправданости постојања Канцеларије високог представника 30 година након рата, као и чињеници да у сувереној земљи, која је испунила услове за ЕУ кандидата, постоји појединац који може да прогласи закон или смијени легално изабране представнике.

„Вјерујем да ће нам у томе на стручан начин помоћи релевантни панелисти које смо позвали, добри познаваоци политичких и сваких других односа унутар и око БиХ, али и познаваоци међународног права управо из државе у којој је сам споразум договорен и дизајниран“, рекао је Бенцун.

Он очекује добру посјећеност дискусији дипломата других земаља у Бечу из амбасада и међународних организација, студената дипломатске академије и других заинтересованих.

Почетак панел дискусије заказан је у 15.00 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана