Бенцун: Искористити потенцијале и унаприједити сарадњу са Аустријом у свим аспектима

Срна
Бенцун: Искористити потенцијале и унаприједити сарадњу са Аустријом у свим аспектима

БЕЧ - Амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун изјавио је да ће у фокусу његовог четворогодишњег мандата бити довршавање једног броја међународних споразума са Аустријом, продубљивање већ прилично добрих економских веза и унапређење културне сарадње.

Међу приоритете свог рада које је дефинисао током припрема у Министарству иностраних послова у Савјету министара прије недавног ступања на дужност амбасадора у Бечу, Бенцун је навео боље повезивање образовних институција и услова студирања за студенте из БиХ, те квалитетније конзуларне услуге држављанима БиХ који живе и раде у Аустрији.

"Сматрам да требамо искористити потенцијал који постоји на пољу културе и образовања, гдје политичке и друге препреке практично не постоје, а много доприносе бољој слици БиХ у Аустрији", рекао Бенцун за Срну.

Као посебно битно Бенцун је навео да је пословни имиџ БиХ у Аустрији позитиван и иде узлазном путањом без обзира на политичке несугласице у земљи.

Према његовим ријечима, за то су у великој мјери заслужне досадашње привредне везе и инвестиције из Аустрије у БиХ, којих је у посљедњих двије и по деценије скоро три милијарде евра, што Аустрију чини инвеститором број један у БиХ.

"На економском плану, а у сарадњи са домаћим институцијама и привредним коморама видјећемо у којим гранама индустрије, осим дрвне и металопрерађивачке, може да се повећа сарадња са аустријским партнерима. Треба имати на уму да у трговинској размјени већ добро стојимо, са око 22 одсто суфицита", нагласио је Бенцун.

Као предности БиХ Бенцун види географску близину, изузетно низак порез на добит у БиХ, поједностављене процедуре за стране инвестиције, квалитетну и одговорну радну снагу, као и чињеница да не постоји никакав тренд повлачења страних компанија који већ послују у БиХ, на чему ће инсистирати приликом представљања БиХ у Аустрији.

"Сматрам и да су наши бројни студенти у Аустрији одлична копча за повећање присуства аустријских фирми и инвестиција и мимо банкарског сектора, јер умјесто да остану овдје, могу обављати одличан посао за аустријске фирме у БиХ", рекао је амбасадор БиХ у Аустрији.

Бенцун је најавио да ће се Амбасада ангажовати на остваривању што већих бенефиција за студенте, које су у ранијем периоду биле утемељене на неким историјским уговорима, али и доброј вољи појединих универзитета.

"Покушаћемо те ствари да формализујемо адекватним споразумима. Истовремено, студенти су сјајан ресурс на дуге стазе за ангажман у аустријским фирмама које би инвестирале код нас", рекао је Бенцун.

Бенцун сматра да треба искористити чињеницу да је Аустрија, уз Словенију и Мађарску, највећи савезник БиХ на ЕУ путу, а истовремено врло добро разумије контекст и интерне односе у БиХ у којима никада не заузима страну.

"Такве односе треба његовати и продубљивати, с обзиром да је европски пут наш најважнији спољнополитички приоритет", нагласио је Бенцун.

Он је констатовао да БиХ није политички приоритет великих, као што је то било некада, иако често у БиХ влада став да је и даље центар свијета.

"То је само још један индикатор да треба да се посветимо сами себи и унутрашњем политичком и сваком другом дијалогу, не очекујући помоћ и интервенционизам са стране, који нам је, уз неке изузетке, у протеке двије-три деценије донио више лажну позитивну слику наметнуто спроведених реформи, а у ствари оставио несређене односе и продубио јаз између кључних политичких актера", поручио је Бенцун.

Истичући да је Аустрија један од најважнијих партнера БиХ из више углова и да се третира као сусједство, Бенцун је истакао да томе доприносе историјске и људске везе, односно око 170.000 људи поријеклом из БиХ који живе у Аустрији.

"Иако бројна, дијаспора из БиХ не треба бити само предмет рада амбасаде кроз пружање козуларних услуга, него је треба гледати из угла побољшања економских, образовних и културних веза између двије земље. Наши људи у Аустрији су добро интегрисани и квалитетно обављају повјерене послове, а више то није само мануелна радна снага и гастрономија, него су ту и љекари, инжењери, грађевинци, а све више људи са наших простора учествује у јавном и политичком животу", рекао је Бенцун.

Амбасадор БиХ у Аустрији је најавио да ће бити размотрена и могућност организовања конзуларних дана у западним аустријским покрајинама које су доста удаљене од Беча.

Бенцун је нагласио да у овој земљи успјешно дјелује и Представништво Републике Српске, које већ има одличну сарадњу са аустријском привредном комором и другим локалним актерима.

"Амбасада БиХ и ја лично, уложићемо напоре да наставимо ове трендове и будемо комплементарни раду Представништва, прије свега, афирмишући позитивне приче из Републике Српске и других подручја БиХ", рекао је Бенцун.

Прије него што је именован за амбасадора БиХ у Аустрији, Бенцун је био амбасадор БиХ у ОЕБС-у, такође у Бечу.

"Именовање за амбасадора БиХ у Аустрији прихватио сам као нови изазов у билатералној дипломатији, што свакако неће бити једноставно, јер осим што не морам мијењати адресу, све остало у односу на ранији мандат је ново и другачије. Протекли четворогодишњи период памтићу и по добрим и по мање добрим стварима, али свакако највећи печат оставила је ескалација рата у Украјини прошле године, која је довела у питање не само начин рада ОЕБС-а, него и опстанак те највеће регионалне безбједносне организације", навео је Бенцун.

Он је додао да се овај период поклопио и са предсједавањем БиХ Форумом за безбједносну сарадњу, тијелом које се бави доношењем одлука у војно-политичкој димензији ОЕБС-а.

"Тај посао је био врло исцрпљујући а врло често и мучан, посебно у времену контаминираног амбијента у мултилатералној дипломатији, гдје смо морали навигирати између интереса и очекивања великих, те наше жеље да обрадимо теме значајне за БиХ и наш регион, али и да као предсједавајући сачувамо једнак однос према свим странама", навео је Бенцун.

Он је додао да су, ипак, искуства која носи, драгоцјена.

"Велики број направљених контаката и веза помоћи ће у мом будућем раду који није само његовање односа са земљом пријема, него и са представницима других земаља, а управо у Бечу дипломатска заједница је бројна и неопходно је градити добре везе и позитиван имиџ на свим странама свијета", истакао је Бенцун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана