Бећковић: Правда би била да српски осуђеници издржавају казну у својој земљи

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Академик Матија Бећковић изјавио је Срни да би била елементарна правда да српски хашки осуђеници издржавају казну у својој земљи.

Бећковић је потврдио да је један од првих потписника писма генералном секретару УН Антонију Гутересу због нехуманог поступања према првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу који служи казну у затвору на британском острву Вајт, као и апела за укидање одлуке према којој Караџић издржава казну у Енглеској.

"Каква је то наказна идеја да он мора да робује у Енглеској у којој није починио никакав злочин, као да ми немамо своје робијашнице? Досад смо бар робовали у својим затворима. То би била елементарна правда, али добро је рекао Солжењицин да Хашки суд није суд него освета", нагласио је Бећковић.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу који служи казну у затвору на британском острву Вајт.

У писму, у којем се истиче да су Караџићу ускраћена чак и права која је имао у затворској јединици у Хагу, потписници указују да у Караџићевом случају постоји могућност његовог трагичног исхода и траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској, пишу београдске "Вечерње новости".

Караџићу су, како се наводи, онемогућени сусрети са правним савјетницима, дуже вријеме се налази у потпуној изолацији, а онемогућено му је и кориштење додатне свјетлости у виду лампе и компјутера. Није му дозвољено да се обраћа затворској управи, нити било којој правосудној инстанци, изложен је психичком малтретирању чувара, а затвор је блокирао картице његових пирјатеља и чланова породице, па нико од њих не може да му уплати новац за храну и телефон.

Истиче се да се Караџић већ неко вријеме налази у потпуној изолацији без права на контакт са породицом, а наводни разлог је цитирање његових политичких ставова у медијима од других особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана