Бећковић: Кочић је знао да је историја народа и отаџбине - историја језика

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Добитник "Кочићеве награде" књижевник Матија Бећковић поручио је вечерас у Бањалуци да је Петар Кочић знао да је историја народа и отаџбине историја језика и да је пјесник оно чиме језик живи.

"Језик је темељ сваке културе, чак и у наше време када се чини да је важније којим језиком говоримо него шта говоримо. Језик је Бог који све види, а њега не види нико, један од оних који су у тог Бога не само веровали него знали и познавали био је Петар Кочић", рекао је Бећковић у бесједи након што му је предсједник Српске Милорад Додик уручио "Кочићеву награду".

Бећковић је на свечаној академији у оквиру 59. "Кочићевог збора" нагласио да су Срби пјеснички народ, да је пјесник био и цар Лазар, као и његова дјеца, који доказују да вјера у Бога и у поезију никада не може бити претјерана.

"Држава се не може ни створити ако је не створи језик, ни народ ујединити ако га не уједини поезија. Српски народ је дело поезије. У држави у којој поезија уједињује народ песници имају и највећи значај и одговорност", истакао је Бећковић.

Он је додао да је Петар Кочић био најрођенији син српског језика, да је овај књижевник за кратког живота завештао "мало, али златно дело".

"Ничег код нас није било написано ни духовитије ни трагичније него тај Штрпчев хумор, његова привидна наивност, беспомоћни протест човека којег бичују по очима и устима, који нема довољно руку да подави сав тај олош који је у Босну нагрнуо под изговором да ту земљу просвети и уљуди. Ово је написао Јован Дучић, а ја нисам сигуран да ли је то писао некад или сад", закључио је Бећковић.

Предсједник жирија за "Кочићеву награду" Душко Певуља рекао је да је Бећковић несумљиво водећи савремени српски пјесник, заступник поезије и посљедњи доказ да је поезија жива у вријеме које јој није наклоњено.

"Бећковић по свему заслужује `Кочићеву награду` јер је постао попут Кочића народни писац чије су ријечи ушле у народ којем припада", рекао је Певуља.

Он је истакао да Бећковићева служба српском језику траје више од шест деценија.

"Нико у српској језику није успио да свакодневну и жаргонску ријеч издигне до поетске ријечи и да јој да поетско значење, као што је то учинио Бећковић", рекао је Певуља.

Претходно је министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић уручила награду "Змијањче" ученици деветог разреда Основне школе "Доситеј Обрадовић" из Приједора Тамара Билбија за пјесму "Моја Република Српска".

Предсједник жирија за награду "Змијањче" Миладин Берић рекао је да Тамара показала завидно знање изградње стиха и да се са својим пјесничким изразом издовјила од других пјесама које су ушли у ужи избор за ову престижну награду.

"Тамара се у награђеној пјесми на специфичан начин у виду заклетве обраћа Републици Српској наглашавајући свето тројство кроз традиционалан српски поздрав", рекао је Берић.

На свечаној академији своје стихове казивали су предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић, књижевница из Кучева Александра Петровић, пјесници Ненад Раденковић из Звечана и Славомир Нишавић из Бијелог Поља.

Стојичић: Кочић би тражио да водимо бригу о језику, писму и идентитету

Одржана свечана академија посвећена Петру Кочићу

Свечаној академији присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, као и друге званице из политичког, вјерског, културног и јавног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана