Бећировићев захтјев удар на уставни поредак

Срна
Бећировићев захтјев удар на уставни поредак

САРАЈЕВО - Посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић изјавио је Срни да захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти представља чисти популизам.

"Народна скупштина Републике Српске је једина која је овлаштена да управља имовином Републике Српске. То је њена уставна надлежност и као таква је на бази Устава Републике Српске, али и БиХ донијела закон за који сматрамо да ни на који начин не постоји повреда Устава нити Републике Српске и БиХ", рекао је Петковић.

Он сматра да Бећировићев захтјев представља популизам у сврху дневне политике, те је изразио наду да ће Уставни суд БиХ одбацити ову апелацију или је одбити уколико се упусти у меритум.

"Надамо се да Уставни суд БиХ неће подлећи притисцима који су били раније, и то такви да се одлуке углавном доносе на штету Републике Српске. Надам се да ће овај пут превладати право, а не политика", додао је Петковић.

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је Срни да покушај оспоравања Републици Српској да путем закона усвојених у Народној скупштини регулише питање својине на непокретној имовини коју користе органи власти, локалне самоуправе, јавна предузећа и установе, представља директан удар на уставни капацитет, функционалност и развојне перспективе Српске.

"Република Српска има неоспорно уставно право да уређује својинске односе /што је претходно потврдио Уставни суд БиХ јер је потврдио да је Устав Српске усклађен са Уставом БиХ/ и не постоји јавна власт без имовине коју користи и којом располаже, осим у пустим жељама и замислима о Републици Српској експонената штетне бошњачко-муслиманске политике", оцијенила је Бурсаћева.

Она је нагласила да Република Српска, њене локалне заједнице, институције и други органи власти имају своју имовину, имају уставно право да је правно регулишу и њоме располажу у сврху вршења власти, као што то исто право имају органи власти у другом ентитету.

"Стога је неприхватање овог уставног рјешења суштински дестабилизирајуће за БиХ и све односе унутар ње", сматра Бурсаћева.

Према њеним ријечима, да је ријеч о чистом политички недобронамјерном, а правно дилетантском потезу Дениса Бећировића, види се и по томе што му је захтјев за оцјену уставности преурањен, што очито није прочитао ни текст Закона којег покушава оспорити, ни уставе у БиХ, а ни правила Уставног суда.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић поднио је јуче Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Народна скупштина Републике Српске 28. децембра усвојила је Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, а Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Српске није прихватило захтјев Бошњака за утврђивање повреде виталног националног интереса у овом закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана