Бећировићев сарадник на мети полиције

Маријана Миљић Бјеловук
Бећировићев сарадник на мети полиције

ШТУТГАРТ/САРАЈЕВО - Агенција за истраге и заштиту (СИПА) истражује како је потрошен новац који су њемачке власти дале Савезу бошњачких допунских школа у Штутгарту којим руководи бивши генерални конзул Харис Халиловић, сазнаје “Глас Српске”.

Наиме, више десетина хиљада евра донирано је за рад бошњачких допунских школа у Штутгарту и то путем Генералног конзулата БиХ у том њемачком граду. Новац је бошњачким допунским школама дозначаван у периоду од 2019. године, односно за вријеме док је на челу конзулата у Штутгарту био Беган Мухић, кадар СДА.

Након што влада покрајине Баден-Виртемберг у Њемачкој није добила извјештај о утрошку новца, затражили су да им се врати уплаћивани грант, тачније 34.000 евра, а још раније су навели да ће свему обавијестити и правосудне институције. Све те малверзације откривене су и доспјеле у јавност након што је Вера Сајић именована за генералног конзула у том њемачком граду.

- Стигао нам је допис Агенције за истраге и заштиту (СИПА) у којем по наредби Тужилаштва БиХ траже на увид одређена документа у вези са суфинансирањем допунске наставе на матерњем језику за дјецу исељеника из БиХ на подручју њемачке покрајине Баден-Виртемберг. Сва документа ће им бити достављена у најкраћем могућем року - казала је кратко за “Глас Српске” Сајићева.

О свим малверзацијама обавијештено је и Министарство иностраних послова (МИП), али и Предсједништво БиХ.

Од извора из МИП-а сазнајемо да је највећи кривац за скандал у Штутгарту Савез допунских школа БиХ у том њемачком граду, односно удружење којим руководи бивши генерални конзул у Штутгарту Харис Халиловић.

- Халиловић је био генерални конзул прије 12 година. Он је био кадар СДА, а сада је близак сарадник бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића. Након свега он прижељкује мјесто генералног конзула у Франкфурту и са тим циљем облијеће око Бећировића - казао је извор “Гласа” из МИП-а.

Исти саговорник наводи да је Халиловић у Штутгарту и цијелој Њемачкој покушао да своје удружење наметне као главно и кровно удружење за образовање.

- Он је био пројекат СДА. Многи Бошњаци су сада схватили да је тај човјек радио искључиво за лични интерес. Нико у Штутгарту није контролисао његов рад иако је то требало да ради Конзулат, односно да провјерава да ли се настава одржава, ко су наставници и колико има ђака - каже извор “Гласа”.

Халиловић је преко Конзулата добијао новац па је самим тим требало да контролише гдје новац иде, односно да ли је намјенски утрошен.  

- Да ли је и Мухић имао користи и зашто није контролисао рад удружења којим руководи Халиловић, питање за надлежне органе. Они ће се бавити тиме. Оно што је интересантно јесте да су и Мухић и Халиловић били кадрови СДА и обојица су из Живиница - закључио је извор “Гласа Српске”.

Мухић је од 2019. до 2023. године био на челу Генералног конзулата у Штутгарту, а у мају ове године изабран је за начелника општине Живинице.

Са Халиловићем, али ни Мухићем јуче нисмо успјели ступити у контакт.

Траже паре назад

На адресу Генералног конзулата БиХ у Штутгарту у посљедња два-три мјесеца стално стижу дописи Министарства за културу, младе и спорт покрајине Баден-Виртемберг.

- Они траже изјашњење и новац који су уплатили да им се врати, али и наводе да ће обавијестити правосудне институције. Упознати смо са свим и надамо се да ће надлежне институције утврдити ко је за све крив. Ово је само још једна љага бачена на БиХ због несавјесног рада бивших дипломата - казали су “Гласу” у Предсједништву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана