Бећировић због Караџића и Младића тражи смјену Стојичићеве

Глас Српске
Бећировић због Караџића и Младића тражи смјену Стојичићеве

Предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић незадовољан је начином на који су први предсједник Српске Радован Караџић и некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић приказани у школским уџбеницима који се користе у Српској, због чега је данас затражио смјену Жељке Стојичић, министра просвјете и културе у Влади Српске.

Бећировић је свој захтјев "адресирао" Кристијану Шмиту, њемачком дипломати кога у Федерацији БиХ признају за високог представника у БиХ а у Српској сматрају за "туристу", од кога је затражио да поменуту смјену и реализује.

- Позивам високог представника у БиХ Кристијана Шмита да без одгађања, у складу са својим овлаштењима, донесе одлуку о смјени министра Жељке Стојичић, као и да донесе налог о забрани употребе нових наставних програма у школској 2024/2025. години. Високи представник мора конкретно и принципијелно дјеловати на цијелој државној територији БиХ. Његова је дужност да спријечи подривање Дејтонског мировног споразума и величање ратних злочинаца - рекао је Бећировић.

Он се ту није зауставио, те је оптужио и Европску унију због, како је навео, изостанка јасне, конкретне и одлучне реакције.

Министарство просвјете и културе Српске саопштило је раније да је веома симптоматично да је интересовање из ФБиХ усмјерено само ка једном наставном програму, и то наставног предмета Историје, те поручило да личности попут Ратка Младића и Радована Караџића, које су обављале значајне дужности, не могу бити изостављене приликом представљања догађаја који се односе на настанак Републике Српске и Одбрамбено-отаџбински рат.

Комплетну реакцију Министарства прочитајте ОВДЈЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана