Бећировић: Учинићу све да БиХ што прије постане чланица НАТО

Срна
Бећировић: Учинићу све да БиХ што прије постане чланица НАТО

БРИСЕЛ - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић рекао је данас у сједишту НАТО-а у Бриселу да ће учинити све у складу са својим уставним овлаштењима "да БиХ што прије постане чланица НАТО-а", те позвао генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга да што прије посјети БиХ.

Током састанка Бећировић је предложио нови приступ интензивирању НАТО интеграција БиХ кроз заједничку мапу пута према којој би се БиХ могао упутити позив за чланство у НАТО у што краћем року.

Бећировић је рекао да ова његова прва посјета иностранству "има симболичан и стратешки значај, уз поруку да ће БиХ сигурно наставити и интензивирати пут према пуноправном чланству у НАТО", саопштено је из Предсједништва БиХ.

Најављено је да ће БиХ наставити активну сарадњу са НАТО-ом, али и савезницима на билатералној основи да би се оснажиле оперативне одбрамбене способности, наводи се у саопштењу.

На састанку је наглашено да ће предстојећи самит НАТО-а у Литванији у јуну бити прилика да се укаже на значај динамике пута БиХ у НАТО.

Бећировић је навео да је БиХ одлучна да доприноси међународној сигурности у смислу учешћа у НАТО операцијама, што је потврђено учешћем у досадашњим НАТО мисијама.

У Кабинету српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић Срни је данас речено да је посјета Бећировића сједишту НАТО савеза у Бриселу индивидуалног карактера, односно да је ријеч о појединачној посјети једног члана и његовог кабинета.

"Дакле, није ријеч о посјети члана Предсједништва у име Предсједништва, већ о појединачној посјети једног члана и његовог кабинета што је могуће у пракси, али у том случају не одражава ставове цијеле институције" појаснили су из Кабинета српског члана Предсједништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана