Бећировић: Суверенитет припада само БиХ

Г.С.
Бећировић: Суверенитет припада само БиХ

САРАЈЕВО - Суверенитет БиХ јасно и прецизно је утврђен Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ и не стиче се твитер и другим објавама политичких званичника, већ неупитно припада само Босни и Херцеговини, рекао је данас бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

- Изјаве о суверенитету административно-територијалних јединица у БиХ су обична бесмислица. Не постоји ентитетски суверенитет и таква неутемељена теза нема никакво правно упориште у Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, као и у међународном праву - навео је Бећировић у писаној изјави за медије, реагујући на објаву предсједника Републике Српске Милорада Додика на Твитеру, који је рекао да БиХ нема суверенитет јер је суверенитет дат ентитетима.

Бећировић је навео да је БиХ пуноправни члан Уједињених нација и да као таква, поред територије и стално настањеног становништва, има и суверенитет.

- Уколико не би посједовала један од наведених елемената, не би имала ни статус државе и међународноправни субјективитет. Дакле, само БиХ има суверенитет, а не њени ентитети. Ентитетски суверенитет не постоји. Постоје само ентитетске надлежности, прописане највишим правним актом - Уставом БиХ - истакао је он.

Бећировић је навео да суверенитет припада БиХ, а не ентитетима и да се то, како каже, неће промијенити никаквим покушајима манипулације.

- Суверенитет Босне и Херцеговине морамо и обевезни смо да штитимо - истакао је Бећировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана