Бећировић предложио укидање ентитетских регулатора за гас

ГС
Бећировић предложио укидање ентитетских регулатора за гас

САРАЈЕВО – Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић упутио је 7. фебруара ове године у званичну процедуру препоруку за израду и усвајање закона о гасу БиХ, а која би се требала наћи на дневном реду предстојеће сједнице Предсједништва БиХ.

Централно мјесто у приједлогу има, како је наведено, „укидање ентитетских регулатора и успоставњање државног регулатора за област природног гаса са адекватним овлашћењима и инструментима за њихово спровођење.

У приједлогу је појашњено да се „базира на одредбама Устава БиХ, преузетим обавезама према ЕУ и Енергетској заједници, а са циљем успоставе јасних правила у сектору природног гаса и развоја тржишта и конкуренције у складу са важећим енергетским пакетима ЕУ“, пише Кликс.

-Приједлог је упућен с циљем рјешења питања диверзификације извора и бољег снабдијевања природним гасом, са бољим цијенама и другим повољнијим условима за све грађане и народе БиХ. Такође, то је важан корак у рјешавању отворених поступака према БиХ од стране Енергетске заједнице - казали су у саопштењу из Бећировићевог лабинета.

Даље се наводи да „овакав системски приступ у рјешавању питања из области енергетике усвајањем јединственог, адекватног и функционалног закона о гасу са успоставом државног регулатора за област природног гаса представља једини исправан начин рјешавања и питања појединачних пројеката у овом сектору“.

Тиме се, како је написано у саопштењу, „напуштају неодговарајући и евидентно неуспјешни досадашњи приступи регулације овог сектора у заједничком пакету са електричном енергијом, али и приступ занемаривања гасног сектора и фокусирања само на питања регулативе из области електричне енергије“.

-Приједлог Бећировића односи се и на рјешавање алокације капацитета, развоја транспортне мреже, балансирања, тржишта гаса, успоставе јединствених мрежних правила, сертификације и раздвајања оператора транспортног система и бројна друга важна питања за сектор природног гаса - саопшено је из његовог кабинета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана