Бећировић поново личне ставове пласира у име свих: НАТО стратешки циљ БиХ

Срна
Foto: Анадолија

Бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић поново је личне ставове на састанку са делегацијом НАТО савеза пласирао као ставове БиХ, иако на то не полаже никакво право.

Он је на поменутом састанку тврдио да су "пуноправно чланство у ЕУ и НАТО стратешки циљеви БиХ", те додао да она "није неутрална него опредијељена".

- То је одлука државних органа БиХ. Правни оквир БиХ је јасан - рекао је Бећировић на конференцији за новинаре и истакао да је "позвао Сјеверноатлантски савез да помогне да се БиХ убрзаним корацима креће ка чланству у НАТО".

Он је навео да су у БиХ усвојени сви потребни законски, стратешки и концептуални документи у области одбране и безбједности.

Бећировић је потврдио да је на састанку говорио и о томе да у БиХ, како је навео, постоје "проруски политичари који угрожавају мир у БиХ".

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић данас говорио у своје име, а не у име Предсједништва БиХ.

- Став Републике Српске је јасан, опредијељени смо за сарадњу и задовољни што је и самим Програмом реформи указано да се њиме не прејудицира чланство у НАТО - рекла је Цвијановићева.

- С друге стране, ни НАТО не врши притисак око чланства, и на жалост појединих из ФБиХ, и њихови скорашњи коминикеи су били прилично избалансирани јер су свјесни да о том питању не постоји јединствен став у оквиру БиХ - нагласила је Цвијановићева.

Она је нагласила да не може ни Бећировић сам кројити политику БиХ, те да је Устав рекао како се то ради и ко то ради.

Цвијановићева је рекла да у БиХ нема безбједносних изазова или пријетњи међуетничким сукобима, што се тенденциозно често пласира у јавности од појединих домаћих, али и страних актера с намјером привлачења међународне пажње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана