Бећировић открио какву политику ће водити према Србији, ЕУ, НАТО...

ГС
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - Побједник у изборној утрци за члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Денис Бећировић истакао је да интеграција у ЕУ и НАТО мора остати императив спољне и унутрашње политике БиХ.

-Регионална сарадња је, такође, веома важна за БиХ и она се мора темељити на међусобном уважавању, равноправности и поштовању независности и суверенитета свих држава – рекао је Бећировић у интервјуу за портал Кликс.

Додао је да је, у времену које долази, важно да највиши званичници БиХ и Србије нагласе своју опредијељеност за јачање економске сарадње и рјешавање отворених међудржавних питања дијалогом и мирним путем, уз поштовање темељних начела међународног права.

-Сматрам да конструктивним дијалогом можемо доћи до обострано прихватљивих рјешења за сва отворена питања између наше двије државе. Политичари у БиХ и Србији морају почети истински доприносити изградњи амбијента сигурности и стабилности јер је то неопходан предуслов за економску, политичку и сваку другу сарадњу – рекао је Бећировић.

Додаје да“БиХ и Србија требају почети градити односе који имају адекватан и стварни животни садржај који је од користи људима“.

- Нажалост, односи БиХ и Србије оптерећени су бројним отвореним питањима, као и негативном реториком појединих неодговорних политичара којима је важнија њихова популарност од егзистенцијалних интереса становника ове двије суверене државе. БиХ искрено жели градити квалитетније и боље односе са Србијом. То је наше истинско опредјељење – нагласио је.

Додао је да „нам не требају тензије и конфликти јер то није никоме у интересу“.

- Вријеме је да Србија искрено прихвати своје међународне обавезе и легалне државне институције БиХ као кључне референтне тачке у билатералним односима, као што је то случај са свим другим демократским државама. Од највиших званичника Србије очекујем да и они почну давати конкретан допринос у развијању свестране, обострано корисне, равноправне сарадње између двије државе – нагласио је Бећировић.

Сматра и да постоји огроман потенцијал да се међудржавни односи БиХ и Хрватске унапређују.

-Не смијемо понављати грешке из претходних година. Тешке ријечи и некоректни потези нису довели до добрих рјешења. Напротив, резултат свађалачке политике су готово пуста села у појединим дијеловима Хрватске и БиХ. Свака нова тешка ријеч највиших политичких званичника Хрватске и БиХ је један нови пун аутобус људи који бјеже од политичке нестабилности и несигурности – нагласио је Бећировић.

Подвукао је да је његова „ убједљива побједа доказ да се избори могу добити без лажних обећања и сијања страха и тензија“.

-Умјесто досадашњих бескорисних свађа морамо као добри сусједи почети рјешавати отворена питања. Сарадња са Хрватском мора бити базирана на принципима равноправности, поштивања независности, суверенитета и територијалног интегритета – казао је.

Он је поручио и да је за БиХ од изузетне важности да јача сарадњу са Сједињеним Америчким Државама.

- Бројни су разлози који говоре да ова највећа свјетска суперсила треба остати примарни партнер Босне и Херцеговине с обзиром на њен глобални значај, као и чињеницу да су САД исходиле Дејтонски мировни споразум и небројено пута доказале да стоје иза демократске, мултиетничке и јединствене БиХ. Чињеница да у САД живи и велика дијаспора из наше државе додатно упућује на потребу продубљивања сарадње са овом државом – сматра Бећировић и додао и дај Уједињено Краљевство остаје важан пријатељ и стратешки партнер БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана