Бећировић најавио апелацију Уставном суду БиХ ако Скупштина Српске усвоји закон о имовини

Танјуг
Бећировић најавио апелацију Уставном суду БиХ ако Скупштина Српске усвоји закон о имовини

САРАЈЕВО - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић најавио је да ће поднијети апелацију Уставном суду БиХ ако Народна скупштина Републике Српске (НСРС) поново усвоји, како тврди, неуставан Закон о непокретној имовини.

-Уколико Народна скупштина Републике Српске ипак усвоји приједлог овог неуставног закона, позивам надлежне институције и агенције за спровођење закона да поступе у складу са својим надлежностима - навео је Бећировић.

Позвао је и Тужилаштво БиХ да, у оквиру своје надлежности, „покрене поступак против свих одговорних особа због неспровођења коначних и обавезујућих одлука Уставног суда БиХ и кршења Устава БиХ“.

Канцеларију високог представника у Босни и Херцеговини (ОХР) позвао је да, у оквиру своје надлежности, у конкретном случају, „предузме мјере којима ће се осигурати спровођење одлука Уставног суда БиХ“ и, како наводи, „онемогућити континуирано кршење Устава БиХ“.

Бећировић, преноси Фена, каже да је ову „одлуку донио након што је НСРС поново на дневни ред данашње сједнице ставила Приједлог закона о непокретној имовини, који је Уставни суд БиХ 22. септембра прогласио неуставним“.

Тада је  Уставни суд у одлуци навео да“ Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти јер је то питање у надлежности БиХ“.

Истом одлуком, Уставни суд БиХ је ставио ван правне снаге Закон о непокретној имовини и навео  да закон престаје да важи наредног дана од дана објављивања одлуке Уставног суда БиХ у “Службеном гласнику БиХ”.

Бећировић је саопштио да се, према расположивим информацијама с терена, непокретна имовина која се, како каже, на неуставан начин поново покушава уредити неуставним законима Републике Српске, „у неким јединицама локалне самоуправе неуставно и незаконито  књижи у корист ентитетских институција, јединица локалне самоуправе, јавних предузећа и јавних установа које је основао овај ентитет“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана