Басташић: Јадовно је највећи српски подземни град у Лици

СРНА
Басташић: Јадовно је највећи српски подземни град у Лици

ГОСПИЋ - Јадовно је највећи подземни српски град у Лици, а у акваторијуму рта Слана налази се друга српска плава горбница, изјавио је предсједник Удружења "Јадовно 1941" из Бањалуке Душан Басташић.

"Овај страшни бездан, Шаранова јама, само је једна од крашких јама Лике и Велебита у које су мученици често још живи бацани, па на њиховом дну данима умирали. Тешко је појмити ту патњу о којој је свједочио само мали број оних који су се успјели спасити. Али, Господ се побринуо да са тих мјеста страдања увијек неко претекне", рекао је Басташић.

Басташић је нагласио да усташки злочини почињени над Србима у систему логора Госпић-Јадовно-Паг не смију бити заборављени и да је младим генерацијама потребно преносити болну истину о Јадовничкој и Пашкој голготи.

"Иако нас је све мање, ипак нас још има да преносимо болну истину и наравоученије о Јадовничкој и Пашкој голготи. О голготи, јер је и овдје наш Јерусалим и ово је наша Света гора – Велебит", истакао је Басташић у обраћању окупљенима код Шаранове јаме на Велебиту поводом Дана сјећања на Јадовно 1941. године.

Басташић је рекао да у плаветнилу Јадрана леже и многи од оних који су избјегли судбину својих сабораца који након албанске голготе скончаше у плавој гробници Јонског мора.

Он сматра да више него икада треба подсјећати на историјску лекцију коју су српски свети мученици крвљу исписали јер се данас на улицама и стадионима Хрватске оре гласови који опет зазивају зло, исписују злослутне пароле, а све чешће у јавном простору, чак и са говорнице државног парламента уз смјешкање се говори како у јами Јадовно нема ништа осим смећа.

"Говоримо, преносимо истину да је комплекс логора смрти Госпић-Јадовно-Паг био први, планирани ликвидациони центар Независне Државе Хрватске. Претеча Јасеновачко - Доњоградинског комплекса логора“, истакао је Басташић.

Он је рекао да је важно преносити истину да то нису били никакви радни логори, већ логори смрти у којима је од 11. априла до 20. августа 1941, према неуморном истраживачу Ђури Затезалу, убијено не мање од 40.123 жртве и не мање од 38.010 Срба.

"Учимо оне који не знају, јер то из уџбеника нису могли научити, да су жртве ове госпићке групе логора, довозили са цијелог подручја НДХ. Учимо их да су у казнионици у Госпићу и у такозваним сабирним логорима Слана, Метајна, Ступачиново, Јадовно и Овчара чекали на одвођење и погубљење у јамама или Јадранском мору", напоменуо је Басташић.

Оно мало преживјелих које у озакоњеном државном злочину егзекутори нису стигли да побију, Басташић каже да су били први јасеновачки логораши.

Он је навео да тјелесни остаци жртава никада нису ексхумирани из јама, али им је у поратном периоду подигнут споменик крај православног гробља у Јасиковцу код Госпића који је уништен као и централни споменик на овом простору и оно мало спомен-плоча.

Молитвено окупљање на Велебиту 15. годину заредом организује Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке, уз благослов епископа горњокарловачког Герасима.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана