Барио: Српска - једино мјесто гдје Срби могу да живе заједно у миру

Срна
Барио: Српска - једино мјесто гдје Срби могу да живе заједно у миру

БАЊАЛУКА - Француски пуковник у пензији и љекар Патрик Барио рекао је да је свједочио патњи српског народа девесетих година прошлог вијека и да Републику Српску види као једино мјесто гдје Срби могу да живе заједно у миру, а њеног предсједника Милорада Додика као гаранта тог мира.

Барио, којег је Додик поводом Дана Републике одликовао Орденом части са сребрним зрацима због ширења истине о српском народу и помоћи Србима на угроженим подручјима, рекао је да је Српска сигурно уточиште јер су ту с разлогом дошли и трајно остали прогнани Срби из Републике Српске Крајине.

"Посјетио сам регије Банија, Лика, Кордун, упознао сам много српских породица, спријатељио сам се са њима, позивали су ме на вјенчања, крштења, дружења. И тада сам схватио да оно што сам раније читао у новинама и што сам гледао у медијима - у ствари није истина", рекао је Барио за РТРС.

Његов први контакт са Србима догодио се почетком деведесетих година када је био "плави шљем" у Републици Српској Крајини, близу Глине

Барио је испричао да је, с обзиром на то да није имао много посла као хирург, почео да ради као љекар у болници у Глини када је кроз свој рад приближније упознао Србе.

"Све оно што мислим и знам о Србима то сам видио и доживио, такорећи, на терену, дакле суживотом са Србима и радећи са њима", истакао је Барио.

Барио је нагласио да је 1995. године проживио са Србима егзодус из Републике Српске Крајине.

"Егзодус, који су проузроковали Хрвати и Американци, прошао сам са Србима. Отишли смо у БиХ, након тога у Србију, потом на Косово", рекао је Барио.

Француски пуковник у пензији је истакао да је на Косово и Метохију отишао на позив сада блаженопочившег патријарха српског Павла.

"Свједочио сам патњи српског народа и на Космету, насиљу и прогону. У марту 1999. године био сам у Србији током бомбардовања. Свједочио сам, дакле, многим страдањима и искушењима српског народа, неправди са којом се носе и зато могу да кажем да потпуно разумијем Србе и поносан сам што знам праву истину", рекао је Барио.

Барио, који је био члан Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву, каже да се десио велики егзодус Срба из Сарајева и много злочина и да се Комисија обавезала да ће их записати у историју.

"Написали смо стотине и стотине страница са забиљеженим свједочанствима и доказима о злочинима", напоменуо је Барио.

Говорећи о покушајима одузимања надлежности Републици Српској које су јој гарантоване Дејтонским мировним споразумом, Барио сматра да данас треба осигурати спровођење свих одлука које се тичу Дејтонског споразума, посебно када је ријеч о Републици Српској.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана