Бањалучанин основао одред Сова за борбу у Украјини? (ВИДЕО)

Г.С.
Foto: Скриншот

БАЊАЛУКА - Александар Велимировић, који се раније носио име Љубиша Божић, из Бањалуке, тврди да је у Украјини основао одред Сова, јединицу која на руској страни ратује против украјинских снага на истоку земље.

"Формирам батаљон – србскоруски", написао је Велимировић на Телеграму у октобру.

Написао је и да се одред зове Сова, као и да већ има стотину обучених војника.

"И даље се обучава и постаће батаљон од хиљаду војника. Мобилних. У случају окршаја, момци ће бити на Косову у року од 24 сата, спремни против албанске мафије", написао је Велимировић након догађаја у Бањској, на сјеверу Косова.

Послао је и видео у којем пет мушкараца, од којих су неки маскирани, с истакнутим застава Србије, на руском језику говоре да су спремни "доћи и помоћи браћи Србима, након што су изгубили четири човјека на Косову".

Велимировић је у видеу, који је објављен на каналима Миодрага Жарковића, Србина који извјештава с руске стране о ситуацији на истоку Украјине, рекао и да је био у Херсону 2022. године, као и у Бахмуту с плаћеницима Вагнер групе.

"Тамо је било свега. Жао ми је што нисам могао да користим ни телефон ни ништа. Они (Вагнеровци) су били главни над нама. Јако сам сретан што сам био с 'музикантима'. Сам обожавам музику", рекао је Велимировић, који је раније на друштвеним мрежама користио надимак Музикант и на неколико фотографија на униформама носио ознаке ове парамилитарне групе.

На профилу на руској друштвеној мрежи Велимировић тражи помоћ у опремању одреда Сова.

"Од 2018. године учествује у рату против фашизма на подручју Украјине. Адвијевка, Марипољ, Бахмут... Први пут сам одлучио да створим извиђачко-диверзантски одред Сова, српско-руски одјел. Треба нам ваша помоћ. Почетак је тежак. Стварно нам треба обука. Требају нам дронови, тактичке слушалице, термовизије...", написао је Велимировић и оставио број рачуна у руској банци на коју му могу уплатити средства.

"Велики поздрав бих дао јединици Волк (Вук), тамо јесте српски (има Срба). И свим Србима уопште. Ја бих волио што би се ми Срби нашли у једну комплетну бригаду или батаљон... Не треба да се раздвајамо", каже Велимировић у видеу у поруци .

На основу неколико видеа на Телеграму и руској мрежи Вконтакте видљиво је да иза групе Вук стоји Давор Савичић, особа поријеклом из БиХ, за коју су украјинске власти раније објавиле да је ратовао на страни Русије 2014. и 2015. године, преноси Радио Слободна Европа

Велимировић је у порукама РСЕ на Телеграму такође рекао да је Вук – Давор (Савичић).

 

Украјинска веб-страница Миротворец, која објављује базе података за Савичића је навела да је раније био у јединици Вагнер.

О Велимировићу је Радио Слободна Европа писао у мају 2023., како је раније кажњаван, промијенио идентитет и отишао на ратиште у Украјину у оквирима руске војске, што је према Кривичном закону БиХ кажњиво.

Раније је Велимировић, некада Божић, више пута хапшен, једном осуђен због отмице, а водила се истрага против њега и због сумње да је и прије почетка рата у Украјини 2022. године, ратовао на истоку ове земље.

Скоро пола године након приче РСЕ, Велимировић јавно, на друштвеним мрежама, говори о разлозима промјене идентитета и детаљима свога боравка у Украјини.

У видеу Велимировић, крајем септембра, каже да је промијенио име како би показао да "може проћи границе и доћи до Русије", након што је, због ранијих криминалних активности имао проблеме с уласком у неке државе.

"Ми можемо да промијенимо име и нови идентитет и да пођемо. Сјео у ауто, узео још једног Србина... Ми смо прошли кроз Европу, ја сам ризиковао, видим – пролази. Звао сам се Љубиша Божић. (...) Стигао сам овдје као Саша (Александар) Велимировић", испричао је Бањалучанин у видеу.

Аутор видеа навео је да је снимак настао у Донбасу.

Велимировић је у БиХ осуђен због отмице 2010. године. У Бањалуци је привођен и 2016. године због вријеђања вјерника испред џамије, због чега је кажњен новчаном казном.

У септембру 2020. ухапшен је на Аеродрому у Сарајеву. Након испитивања у Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА), која иначе поступа у случајевима сумње на учествовање на страним ратиштима, предан је Тужилаштву БиХ. Из Тужилаштва су за РСЕ раније рекли да је донесена наредба о обустави ове истраге због недовољно доказа.

Након што је Велимировић за РСЕ рекао да је у Украјини, а потом и јавно објавио на друштвеним мрежама да ратује на страни Русије, из Тужилаштва БиХ кажу да раде на више предмета у вези с одласком на страна ратишта, али нису могли дати више информација о Велимировићу.

"С обзиром да су предмети у фази пријаве или истраге, јавности не можемо давати више детаља о идентитету ових особа, док се за то не стекну процесни увјети", рекли су на питање о томе је ли покренута нова истрага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана