Бањац: Српска има право да се бори за темеље Дејтона

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац рекао је да Република Српска има право да се бори за оно што је утемељено у Дејтонском мировном споразуму.

Он је нагласио да политичко Сарајево и поједини амбасадори никако да схвате да се по Дејтону не извлачи државност из државне заједнице БиХ, већ да БиХ државност дају ентитети.

“У Дејтонском мировном споразуму утемељен је 9. јануар - Дан Републике Српске”, рекао је Бањац данас новинарима у Бањалуци, коментаришући то што је бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић који борави у Турској искористио прилику да помене 1. март, /који се у дијелу ФБиХ са већинским бошњачким становништвом обиљежава као такозвани дан независности БиХ/.

Бањац је навео да је Бећировић познат по својим неповезаним изјавама, те да је то је његов начин политике.

“За мене је 1. март значајан само по томе што је тог датума почео Сајам туризма у Бањалуци”, рекао је Бањац.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана