Бањац: Повући српског судију из Уставног суда БиХ

Срна
Бањац: Повући српског судију из Уставног суда БиХ

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац очекује да ће представници парламентраних странака из Републике Српске данас потписати изјаву о поступцима органа Српске и њених представника у заједничким институцијама БиХ, те да ће у наредном периоду бити повучен српски судија из Уставног суда БиХ.

"Очекујем да Народна скупштина Републике Српске у наредном периоду донесе одлуку да повучемо судију из Уставног суда БиХ јер тиме желимо и да покажемо нелегитимност нелегитимност овог суда", изјавио је Бањац Срни.

Бањац је истакао значај потписивања изјаве која представља политичко опредјељења Републике Српске и којом се кроз закључке шаље јасна порука - да нема разговора о имовини која припада Српској.

"Имовина према Уставу припада ентитетима, а не државној заједници БиХ. Јер, та државна заједница своју државност црпи из ентитета, а не обрнуто", указао је Бањац.

Он је навео да ће инсистирати и да Република Српске донесе свој изборни закон, јер према Уставу БиХ и Уставу Српске, ентитети имају своје изборне комисије и надлежни су за спровођење избора на локалном нивоу и општих избора.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састаће се данас са представницима парламентарних политичких партија из Српске како би потписали изјаву о поступцима органа Српске и њених представника у заједничким институцијама БиХ након што су бошњачки политички представници из ФБиХ потписали изјаву о имовини.

Састанак је предвиђен за 15.00 часова у Народној скупштини Републике Српске.

У радној верзији изјаве о поступцима органа Републике Српске и њених представника у заједничким институцијама БиХ наведено је да ће Српска понудити ФБиХ потписивање споразума о мирном раздруживању уколико се настави антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ и политичких представника из ФБиХ према Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана