Бањац: Подржаћемо основне политике Владе Српске

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац рекао је да ће ова странка подржати основне политике Владе Републике Српске, а то је повећање пензија и плата, али и економску стабилност.

је рекао новинарима у Бијељини након сједнице Главног одбора НПС-а да Републику Српску чека тешка економска година због глобалне ситуације.

Он је истакао да ће Република Српска имати и одређене политичке притиске, јер ће статус кандидата БиХ у ЕУ, вјероватно, ићи у правцу тога да ће поједине земље тражити од Српске да се одрекне својих надлежности.

Бањац каже да НПС тражи, што је закључак Главног одбора странке, да се у оквиру тог кандидатског статуса апсолутно поштива уставно-правно функционисање и поредак БиХ и самим тим Републике Српске, односно Дејтонског мировног споразума, те да Српска не може давати никакве уступке.

"Сматрамо да је ЕУ више нека шаргарепа у овом случају и да она, као организација, има много својих проблема, те да ми не требамо великим, крупним корацима да корачамо према њој, поготову када је ријеч о усаглашавању одређених регулатива које би довеле до енормног поскупљења, не само струје и одређених намирница", рекао је Бањац.

Он је навео да у наредном периоду тек треба да се потпише споразум између политичких партија које чине власт у Републици Српској, а то је СНСД, Уједињена Српска, Демос, Социјалистичка партија и НПС.

"Учествоваћемо у том коалиционом споразуму у складу са нашим резултатима на изборима", рекао је Бањац.

Он је нагласио да је основни циљ НПС-а да у 2023. години по изборним јединицама формира општинске и градске одборе, додајући да су задовољни изборним резулатом, јер су након годину и по дана од оснивања странке успјели да пређу цензус и добију 20.890 гласова и самим тим три посланика у Народној скупштини Српске.

Бањац је додао да су Главни одбор и Предсједништво НПС-а дали пуну подршку руководству странке.

Говорећи о реализацији одлуке да се покрене опозив градоначелника Бијељине Љубише Петровића, на иницијативу Градског одбора СНСД-а Бијељина, Бањац је рекао да је сваки опозив озбиљна тема те да званичних информација о томе нема.

"Уколико СНСД сматра да треба ићи у том правцу, онда је први корак састанак коалиције и расправа о том питању. Ми немамо за сада званичне информације", рекао је Бањац. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана