Бањац: Одлука ЦИК-а преседан

Срна
Бањац: Одлука ЦИК-а преседан

БАНЈАЛУКА - Одлука Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о поновном бројању гласова за ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске је преседан и показује да, изгледа, не може Српска пребројати своје гласове, него је потребно да их броји Сарајево, оцијенио је предсједник Народне партије Српске (НПС) Дарко Бањац.

”Разумио бих да се поново броји за нека бирачка мјеста, али никако не могу разумјети за читаву Републику Српску. Али, добро, броји се у 'Зетри', сада броји њихова страна, је ли И мене интересује да ли ће бити све овако како јесте”, изјавио је Бањац Срни.

Он је указао и да одлуку ЦИК-а није подржао члан Комисије Владо Рогић, који је рекао да ЦИК за такву мјеру нема законско упориште, те да то евентуално може урадити тек након што утврди резултате избора.

“Сагласио бих се са Рогићем - када се резултати избора утврде онда иду одређене жалбе и рокови, те се онда може донијети таква одлука. Међутим, поставља се питање правне легалности одлуке донесене на овакав начин”, упозорио је Бањац.

Он је упитао да ли ће се кандидат ПДП-а за предсједника Републике Српске Јелена Тривић, те потпредсједник и предсједник те странке Игор Црнадак и Бранислав Бореновић и сви они који су говорили на опозиционом протесту на Тргу у Бањалуци, престати бавити политиком ако и након поновног бројања буде потврђено да је предсједнички кандидат СНСД-а Милорад Додик побиједио

Бањац је подсјетио да је опозиција у изборној ноћи у 23.00 часа изашла са проглашењем побједе, иако до тада нема теоретске шансе да гласови буду избројани, узимајући у обзир чињеницу да се прво броје гласови за српског члана Предсједништва БиХ, па за Парламентарну скупштину БиХ, па за предсједника Републике Српске.

“Тада је већ било јасно да ће опозиција ићи са таквим сценаријем. Лично сам имао одређене информације о томе”, тврди Бањац.

Централна изборна комисија БиХ донијела је данас одлуку о поновном бројању гласова за ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске.

Поновно бројање гласова биће обављено у Главном центру за бројање у Сарајеву, а ову одлуку ЦИК-а, није подржао Владо Рогић, члан Централне изборне комисије БиХ који је рекао да ЦИК за ту одлуку нема законско упориште, те да то евентуално може урадити тек након што утврди резултате избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана