Бањац: Не освртати се на одлуке Уставног суда БиХ

Срна
Бањац: Не освртати се на одлуке Уставног суда БиХ

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац изјавио је да су одлуке Уставног суда БиХ атак на Републику Српску и да се на њих не треба освртати, јер Српска има право да располаже својом имовином.

Након одлуке Уставног суда БиХ у којој тврди да је питања имовине у искључивој надлежности БиХ, Бањац је истакао да имовина никада није припадала државној заједници БиХ већ припада ентитетима.

"То је још један атак на Републику Српску. Уставни суд није могао да донесе ту одлуку, не може да ствара правну норму већ само може да тумачи Дејтонски споразум, а у њему, односно Уставу БиХ јасно пише да имовина припада ентитетима", рекао је Бањац Срни.

Према његовим ријечима, то је примјена правне силе, а у овом случају поједине западне земље преко Уставног суда БиХ управо тако хоће да утичу на Републику Српску.

"Ово је наставак притисака на читав српски народ да послије резолуције о Сребреници иде и одлука Уставног суда", сматра Бањац.

Очигледно је, каже Бањац, да се враћају на методе нацистичке Њемачке јер не постоји никаква разлика од онога што су Нијемци радили током Другог свјетског рата и онога што сада ради савремени западни пројект који не поштује мале народе.

Бањац је истакао да је резолуција о Срребреници показала да они који су побијеђени у Другом свјетском рату сада покушавају да се освете онима који су их побиједили.

Он је напоменуо да већ годину дана указује да ће међународна заједница посредством Уставног суда БиХ у којем сједе и стране судије покушати да утиче да донесе одлуку да имовина припада државној заједници БиХ.

"То се управо сада и дешава", рекао је Бањац.

Он је навео да у Уставном суду нема судија из реда српског народа који ту треба да буду и да се поставља питање легитимитета и легалности тог суда.

"Српска има право да продаје своју имовину, да њоме располажемо, и мислим да Народна скупштина треба да донесе законе који ће бити примјењиви и које ћемо убацити у наш правни систем, као и до сада, а да се на одлуку Уставног суда не треба освртати", рекао је Бањац.

Бањац је истакао да се не смије одустајати од онога што се зацрта јер то може бити јако опасно по Републику Српску

За одлуку о промијени Правила Уставног суда којим се продужава мандат судија док новоизабрани не преузме дужност, Бањац каже да је то атак на Устав и закон.

"Очигледно је да је БиХ вјештачка творевина која очигледно даје посљедње трзаје свог опстанка", закључио је Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана