Бањац: Након истека ултиматума - Народна скупштина усвојиће закон

Срна
Бањац: Након истека ултиматума - Народна скупштина усвојиће закон

БАЊАЛУКА- Након истека ултиматума Републике Српске Уставном суду БиХ да поништи посљедњу антидејтонску, неуставну и незакониту одлуку, Народна скупштина Српске усвојиће закон који ће дефинисати да не важе одлуке тог нелегалног и нелегитимног суда на територији Српске, рекао је Срни предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац.

"И то /ће важити/ док год се не донесе закон о Уставном суду БиХ који се тиче и одласка странаца из те инстанце, те враћања правилника који су били на снази", рекао је Бањац.

Он је оцијенио да је овдје ријеч о уводу у рушење правног и уставног поретка, те Дејтонског мировног споразума, што Република Српска неће да прихвати.

"А то је увод у смислу да Уставни суд БиХ ради оно што су некад радили високи представници, који су вршили правно насиље и отимали надлежности Српске", подсјетио је Бањац.

Он је констатовао да Српска не смије допустити одузимање своје имовине, те било какво поништавање својих легално изабраних органа.

"Порука Уставном суду БиХ и судијама јесте да ће грађани Српске бирати своје представнике и да то неће радити нико други", поручио је Бањац.

Уставни суд БиХ саопштио је почетком ове седмице да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Представници власти Републике затражили су у уторак, 20. јуна, да Уставни суд БиХ до данас укине ту одлуку.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће ако Уставни суд БиХ не укине најновију одлуку бити заказана сједница Народне скупштине на којој ће бити донесен закон о престанку важења и објављивања одлука тог суда у Српској и заштити лица која буду прогоњена због тога од органа БиХ. Таква сједница, рекао је Додик, могла би да буде одржана већ у уторак, 27. јуна.

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да данас до 12.00 часова повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана