Бањац: Циљ одбрана Српске

Срна
Бањац: Циљ одбрана Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац истакао је данас у Бањалуци да Република Српска у ову годину улази с циљем одбране својих надлежности у оквиру државне заједнице БиХ, а све у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом.

"У складу са Уставом државне заједнице БиХ и Дејтонским споразумом, Српска ће у Народној скупштини усвојити свој изборни закон којим ће бити регулисано спровођење избора у Српској што је у складу са Уставом", рекао је Бањац новинарима након радно-консултативног састанка предсједника Републике Српске Милорада Додика са предсједницима коалиционих странака и шефовима посланичких клубова у Народној скупштини Републике Српске.

Он је нагласио да је Дејтонским мировним споразумом предвиђено да ентитети спроводе изборе за локалне и републички ниво.

"Зато ће Народна скупштина по хитном поступку ићи у усвајање наведеног закона. Српска има своју изборну комисију за разлику од Федерације БиХ /ФБиХ/", додао је Бањац.

Говорећи о Апелационом вијећу Суда БиХ, Бањац је навео да је циљ да буде у Бањалуци што ће бити велики корак ка поштивању Српске и државне заједнице БиХ.

"Када говоримо о Уставном суду БиХ чињеница је да мора одражавати уставно уређење државне заједнице БиХ и зато мора бити донесен закон о овом суду гдје неће сједити странци. Начин гласања у овом суду мора одражавати Дејтонски споразум и зато очекујем да партнери из ФБиХ схвате да се само овако може функционисати", рекао је Бањац.

Он је поновио да је 9. јануар дан рођења Српске и утемељен у Дејтонском мировном споразуму што не може бити одузето.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је након данашњег састанка да је Српска одлучна да креира нови изборни закон Републике Српске који је у складу са уставима Српске и БиХ, што значи уставно позиционирање Републике, а не задире у избор чланова Предсједништва БиХ и посланика у Представничком дому парламента БиХ.

Састанку су присуствовали и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић и министри у Влади Српске. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана