Бањац: ЦИК је инструмент у страним и неким другим политичким рукама

Срна
Бањац: ЦИК је инструмент у страним и неким другим политичким рукама

БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ инструмент је у неким другим политичким и страним рукама, а сама чињеница да се чланови ове комисије не могу усагласити о броју врећа са изборним материјалом у Добоју указује на сумњу у исправност поновног бројања гласова у Сарајеву, оцијенио је предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац.

"Ми смо већ у почетку рекли да сумњамо у начин бројања код ЦИК-а, и сама чињеница да баш узимају Добој као примјер и да се они уопште не слажу у својим изјавама говори да и ЦИК не зна шта да ради, да је сам себе запетљао у своје одлуке које нису у суштини њихове, него одлуке неких других центара, неких појединих амбасада и, прије свега, политичке одлуке", рекао је Бањац Срни.

Он сматра да је главни циљ да се гласови, како каже, броје до тада и на такав начин, да се избори понављају док год не буде изабран неки тамо кандидат који одговара неким центрима моћи.

"Очигледно је сада јасно да покушавају да направе проблеме тамо гдје је /кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске/ Милорад Додик однио убједљиву побједу, како би онемогућили стварне резултате и како не би били пребројани гласови на начин на који то треба да се уради", упозорио је Бањац.

Према његовим ријечима, велика је борба пред владајућом коалицијом у Српској да се заштити воља грађана која је изражена на протеклим општим изборима.

Члан Централне изборне комисије /ЦИК/ Вања Бјелица Прутина изјавила је јуче да у Добоју недостају вреће са двадесетак бирачких мјеста, а не са 61, како је раније рекао предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић, те да је могуће и да је у питању само непрописно паковање.

Прутина је рекла да је код давања изјаве Арнаутовића дошло до неких нејасноћа и "шума у комуникацији" јер је, заправо, ријеч о мањем броју бирачких мјеста.

У Главном центру за бројање гласова у Сарајеву јуче је почело отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

Отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића по службеној дужности на свим редовним бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске обавља се на основу наредбе ЦИК-а од понедјељка, 10. октобра. Против ове наредбе гласао је члан ЦИК-а Владо Рогић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана