Удружење "Сарајевски Срби": Нови закони о имовини наставак пљачке и прогона Срба из ФБиХ

Срна
Foto: Анадолија/ГС

БРАТУНАЦ - Предсједник Удружења “Сарајевски Срби” из Братунца Видомир Бандука оцијенио је да су најављене измјене два закона о становима у Федерацији БиХ (ФБиХ) нови начин да се заврши етничко чишћење Срба на подручјима која су сада у саставу тог ентитета, те нагласио да се мора помоћи Србима да заштите своју имовину путем међународних судова, јер је ријеч о изузетно вриједној имовини која се обезвређује и отима у бесцијење.

Бандука је рекао да је на први поглед јасно да је ријеч о дискриминаторским законима и наставку бошњачке политике да отима српску имовину и на све начине протјера Србе са тог простора.

“Они деценијама смишљају начине како да Србе развласте и потчине, како да отму њихову имовину, посвоје или уништавају српску културу и знамења која свједоче да су Срби живјели на тим просторима. Видимо да се на све начине настоји отети имовина Републике Српске, онда не чуди шта раде у ФБиХ”, навео је Бандука.

Он је истакао да очекује од институција и представника Републике Српске да у границама надлежности заштите Србе од те пљачке и покушају судским путем то оспорити, иако је тешко вјеровати да ће правосуђе БиХ адекватно реаговати.

“Мора се помоћи Србима да заштите имовину у ФБиХ путем међународних судова, јер је ријеч о изузетно вриједној имовини која се обезвређује и отима у бесцијење”, поручио је Бандука.

Он је оцијенио да је ово нови начин да се заврши етничко чишћење Срба у ФБиХ, што је основни циљ бошњачке политике у БиХ - да обесправе Србе на свим нивоима, односно отму имовину и затру трагове српске културе, живота и њиховог постојања, а упоредо настоје ослабити и Републику Српску да би по истом сценарију, као у Федерацији, отимали имовину и протјеривали их са својих огњишта у складу са “Исламском декларацијом” Алије Изетбеговића.

Влада ФБиХ је 9. јануара у Мостару утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, дођели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, те их упутила у даљу парламентарну процедуру.

Нацртом измјена и допуна Закона о враћању, додјели и продаји станова, између осталог, регулише се питање располагања становима уколико давалац стана на кориштење није поднио захтјев за враћање стана на располагање у прописаном року на начин да се у том случају стан ставља на располагање општини на чијем се подручју налази.

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којим постоји станарско право предвиђа се и да носилац права из купопродајног уговора који је закључио правно обавезујући уговор, а који је након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територије БиХ, а није стекао ново станарско право или право које одговара том праву, умјесто уписа права власништва по закљученом уговору има право на накнаду од ФБиХ у износу од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана