"Балкан на раскршћу": На сцени покушаји ревизије историје

ГС
Foto: ГС

БАЊАЛУКА- Други панел данашње конференције "Балкан на раскршћу" у Бањалуци био је посвећен теми „Регион у одсјају руско-украјинског сукоба-разапети између истока и запада.

Уводничари панела били су писац Мухарем Баздуљ и новинари Горислав Папић и Иван Шушњар.

Баздуљ је истакао да је сагласан са констатацијом да ратови почињу прво културолошким сукобом и да је на сцени ревизија историје путем које се покушава изједначити комунистичка и нацистичка идеологија.

Новинар Иван Шушњар констатовао је да у хрватској политици постоји баланс између истока и запада, односно између политика премијера Пленковића и  предсједника Милановића. Према његовим ријечима, Милановић воли политику какву воде Милорад Додик и Виктор Орбан.

Учесници дебате сагласни су да су посљедице руско-украјинског сукоба на регион видљиве у политичком и економском смислу, а отворено је и питање колико је могуће у оваквој ситуацији остати неутралан што данас покушавају Србија и Република Српска.

Уредник емисије „Око“ на РТС-у Горислав Папић указао је на изазове са којима се сусрећу медији у региону извјештавајући о руско-украјинском рату истаквши да има сврставања, али и много више позитивних примјера објективног извјештавања.

Конференцију "Балкан на раскршћу" организовало је Удружење грађана "Центар за политичку анализу" Бањалука у партнерству са дневним новинама "Глас Српске".

Учесници првог панела под називом „БиХ након општих избора – све је исто, ништа исто није“ били су професори са факултета политичких наука у Загребу, Београду и Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана