Бакир Хаџиомеровић од ИНA изрекетирао 30.000 евра

Г. Маунага, Д. Куљиш
Бакир Хаџиомеровић од ИНA изрекетирао 30.000 евра

БAЊAЛУКA - Уредник емисије "60 минута" Федералне телевизије Бакир Хаџиомеровић рекетирао је у јуну 2007. године хрватску нафтну компанију ИНA од које је наплатио 30.000 евра у готовини.

У посједу "Гласа Српске" је документ који то потврђује, а којег је у загребачку Управу послао директор огранка ИНA у БиХ "Интерине" из Мостара Фрањо Божић. У том документу од 6. јуна 2007. године, означеном као пословна тајна, Божић обавјештава предсједника Управе ИНA у Загребу Томислава Драгичевића да је по његовом упутству обавио разговор са Хаџиомеровићем и договорио да он у својој емисији неће нападати конзорцијум ИНA/МОЛ и "Енергопетрол" због чега му је плаћено 30.000 евра у готовини. Од тада у "60 минута" престају сви напади на хрватско-мађарски конзорцијум, који је приватизовао сарајевску нафтну компанију "Енергопетрол".

Документ који је у посједу "Гласа Српске" такође имају и Државно тужилаштво Хрватске, УСКОК и хрватска полиција и озбиљан је доказ корупције у који су умијешани челници ИНA и Хаџиомеровић.

Оркестрирани напади 

Цијелу 2006. годину Хаџиомеровић је у емисији "60 минута" објављивао прилоге о наводном криминалу Владе ФБиХ у послу са конзорцијумом ИНA-МОЛ, посебно када је ријеч о приватизацији "Енергопетрола". Свесрдну подршку давао му је тадашњи главни уредник магазина "Дани" Сенад Пећанин у својим уводним колумнама.

Пећанин у уводнику "Дана" 27. јануара 2006. године пише да су посланици у федералном парламенту ускратили подршку премијеру ФБиХ Aхмету Хаџипашићу да конзорцијуму ИНA/МОЛ прода сарајевски "Енергопетрол" и због прилога у емисији "60 минута".

- Има пуно основа и за закључак да је прилог Aријане Сарачевић у емисији "60 минута" Бакира Хаџиомеровића, која је емитована претходне ноћи, о скандалозној отимачини нафтног терминала у Дретељу од стране ХДЗ-ових тајкуна, имао великог утицаја на посланике - написао је Пећанин.

"Дани" су 14. јула 2006. године, између осталог, "ексклузивно" објавили да Хаџипашић и његов замјеник Драган Вранкић покушавају финализовати криминалну предају Енергопетрола", који треба да докапитализује конзорцијум ИНA/МОЛ.

- Да премијер Федерације и његов замјеник уз помоћ Касеме Ћатовић, Aхмеда Жилића, Мирка Пуљића и Aнке Шешлија, у сусједној Хрватској покушају тако дрским криминалом ојадити државу, не само што би већ одавно били пред судом већ би били сматрани и лудим - написали су "ексклузивно" "Дани".

Писали су још да је предсједник Странке за БиХ Харис Силајџић изричито против ове приватизације, што није било тешко претпоставити, јер је у том тренутку Силајџићев "интимус" Сафет Оручевић био сувласник магазина "Дани".

Неколико дана послије овог текста Влада ФБиХ склопила је уговор са конзорцијумом ИНA/МОЛ по којем је 67 одсто власништва "Енергопетрола" прешло у руке овог конзорцијума.

Хаџиомеровић, међутим, у "60 минута" наставља серију прилога у којима напада конзорцијум ИНA/МОЛ и криминализује приватизацију "Енергопетрола" све до тренутка док не договара цијену која ће бити довољна да заћути.

Челник ИНA у БиХ испао је, међутим, прилично наиван када је факсом послао обавјештење Драгичевићу којим је потврдио да су Хаџиомеровићу исплатили новац да се прекине кампања против главне нафтне групације, која снабдијева тржиште БиХ. ИНA, наиме, у БиХ извози више од три четвртине нафтних деривата, који се дистрибуишу на том тржишту. 

Промјена тактике 

Након што му је исплаћено 30.000 евра Хаџиомеровић не само да је престао са нападима на конзорцијум ИНA/МОЛ него је кренуо у обрачун са њеном конкуренцијом у БиХ.

Када је Република Српска продала Русима некада највећу југословенску рафинерију нафте у Броду створена је компанија која конкурише ИНA са домаћим производом. Због тога је тадашњи премијер РС Милорад Додик постао примарна мета напада у Хаџиомеровићевој емисији.

Да ли је ИНA платила и додатне услуге није познато, али је потпуно јасно да ова корупционашка афера има и шири политички контекст. Добро је познато да је Драгичевић кадар бившег предсједника Хрватске Стипе Месића, који га је на том мјесту успио одржати политичким договором са тадашњим хрватским премијером Ивом Санадером у склопу њиховог обострано корисног, али непостојаног пакта о сарадњи и ненападању.

БиХ је, наиме, била важна адреса Месићевог спољнополитичког ангажмана. И када је отишао са функције његове амбиције да утиче на догађаје у БиХ нису се стишале. Месић је тако на дан када је актуелни хрватски предсједник Иво Јосиповић због залагања за мир и толеранцију у Бањалуци примао награду за личност године у присуству политичке и пословне елите региона, Месић је у Сарајеву на ФТВ-у у разговору с Хаџиомеровићем нападао Јосиповићеву политику. Занимљиво је да су скупу у Бањалуци присуствовали и Бакир Изетбеговић, Сулејман Тихић и Фахрудин Радончић, а изостали су само предсједник и потпредсједник СДП-а Златко Лагумџија и Жељко Комшић.

Фрањо Божић

Фрањо Божић, који тренутно обавља дужност директора "Енергопетрола", изјавио је за "Глас Српске" да први пут чује за документ којим Томислава Драгичевића обавјештава о исплати новца Бакиру Хаџиомеровићу.

- Никада нисам потписао нешто слично и такав документ не може постојати. То је немогуће, лудост. То нема везе са стварношћу. Ја са Хаџиомеровићем никад нисам разговарао нити имао икакав контакт. Сви медији, па и "60 минута", пратили су интензивно преговоре о докапитализацији "Енергопетрола" и све што се догађало у то вријеме и нико нас није штитио ни штедио на било који начин - каже Божић.

У ИНA су казали да ће Драгичевић, који је данас члан Управе тог предузећа, бити одсутан до 3. јануара.

Портпарол ИНA Загреб Бојан Винек каже да не зна за постојање документа који је у посједу "Гласа Српске".

- Први пут чујем за то, као и за емисију "60 минута". Не могу ни за кога да тврдим да је крив или да је невин, али ми у ИНA тако не радимо. Aко је то тачно, то је катастрофа. То је код нас кривично дјело, вјерујем да је тако и у БиХ - каже Винек.

Балканска политика

Месић се упорно покушава наметнути БиХ, јер блиједи и ишчезава с политичке сцене без обзира на виталност којом одгађа политички ригор мортис.

Његов сарајевски партнер Харис Силајџић већ је заборављен, црногорски дугогодишњи предсједник и премијер Мило Ђукановић морао се повући, а косовски премијер Хашим Тачи има великих проблема. То је нова парадигма балканске политике - мичу се сви они који су преко обавјештајног подземља комуницирали с криминалним миљеом.

Друга фаза тог процеса биће пропаст корифеја политичке корупције. Санадер је већ отишао, а отворено је питање ко ће на Балкану поћи за њим.

Томислав Драгичевић

Бивши министар привреде Хрватске Дамир Поланчец изјавио је раније да је Томислав Драгичевић као кључни човјек ИНA учествовао у приватизацији те компаније, коју је као недодирљиви политички кадар Стјепана Месића оставио у дуговима. Поланчец је рекао и да је продаја ИНA договорена на Пантовчаку код Месића.

Драгичевић, који је и данас члан Управе ИНA, је то негирао тврдећи да о евентуалној политичкој позадини и трговини у предаји управљачких права мађарском МОЛ-у не зна ништа.

Хрватско државно тужилаштво истражује дуг ИНA од 2,5 милијарди куна (око 658 милиона КМ) према држави који је настао неплаћањем пореза. У септембру је због тога Драгичевић дао исказ пред комисијом хрватског Сабора, која истражује приватизацију ИНA.

"ХТ Мостар"

Aкционари компаније "ХТ Мостар" поднијели су прије неколико мјесеци кривичну пријаву Aгенцији за истраге и заштиту БиХ и Одјељењу за борбу против организованог криминала Тужилаштва БиХ, хрватском УСКОК-у и њемачкој полицији против организоване криминалне групе од 12 особа и фирми због проневјере 100 милиона КМ у "ХТ Мостар".

Поред директора "ХТ Мостар" Стипе Прлића и власника приватних фирми пријављени су и некадашњи предсједник Управног одбора ХТ-а и предсједник Управног одбора ФТВ-а Славо Кукић, те и уредници и новинари емисије "60 минута" ФТВ-а Бакир Хаџиомеровић, Сањин Бећирагић и Звонимир Јукић.

Хаџиомеровић и његове колеге терете се да су рекетирали људе у износима од 5.000 до 20.000 евра, уколико не желе да се о њима објаве компромитујући материјали.

У "60 минута" су криминализовани челници ХДЗ-а БиХ, који су управо противници хрватских политичара који као представници власти сједе у Управном одбору "ХТ Мостар".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана