Бајић умјесто Швраке на челу Републичког јавног тужилаштва

ГС
Бајић умјесто Швраке на челу Републичког јавног тужилаштва

САРАЈЕВО - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ донио је одлуку којом је Махмут Шврака са мјеста главног тужиоца Републичког јавног тужилаштва премјештен на мјесто тужиоца овог тужилаштва, док на чело ове правосудне институције, као в.д. сједа Миодраг Бајић.

Бајић, који је до сада  био замјеник главног републичког јавног тужиоца - специјални тужилац ту ће дужност обављати до окончања конкурсне процедуре за избор главног тужиоца Републичког јавног тужилаштва Републике Српске.

ВСТС je саопштио да су  разматрали су и усвојили жалбу Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ те преиначили одлуку Другостепене дисциплинске комисије за тужиоце од 25. августа ове године у погледу изречене дисциплинске мјере према Швраки.

-У предметном поступку, Другостепена дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ за тужиоце, одлучујући о жалби туженог, преиначила је Одлуку Првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ за тужиоце у погледу изречене дисциплинске мјере, на начин да је туженом Швраки изрекла дисциплинску мјеру смањења плате за 30 одсто на период од шест мјесеци - подсјећају из ВСТС-а БиХ.

Првостепена дисциплинска комисија ВСТS-а БиХ за тужиоце, одлучујући по дисциплинској тужби Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ, донијела је Одлуку којом је утврђена дисциплинска одговорност туженог зато што је пропустио поступити у складу са релевантним одредбама правилника о TCMS-у и закључку Савјета од 17. и 18. децембра 2014. године, којим ВСТС БиХ задужује главне тужиоце у БиХ да у својим институцијама обезбиједе додјељивање предмета свим тужиоцима путем TCMS-а те пропустио предузети потребне радње са циљем отклањања евентуалних техничких препрека за додјелу предмета аутоматским системом одабира.

-Тиме је починио дисциплинске прекршаје немар или непажња у вршењу службених дужности и пропуштање, из неоправданих разлога, да поступи у складу с одлукама, наредбама или захтјевима Савјета и Закона о ВСТС-у БиХ – истакли су у Савјету.

Додали су да је Шврака супротно одредбама Закона о заштити тајних података БиХ пропустио да покрене поступак персоналних безбједносних провјера запосленика Републичког јавног тужилаштва Републике Српске, те пропустио поступити у складу са закључком Савјета од 17. јула 2019. године, којим се обавезују све правосудне институције у БиХ да хитно спроведу све обавезе и мјере прописане Законом о заштити тајних података БиХ.

Закључили су да је туженом за наведене дисциплинске прекршаје изречена дисциплинска мјера премјештања са мјеста главног тужиоца Републичког јавног тужилаштва Републике Српске на мјесто тужиоца Републичког јавног тужилаштва Републике Српске.

Одлука је коначна.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана