Бајић: Гранатирање на Петровачкој цести показује намјеру злочинаца

Срна
Бајић: Гранатирање на Петровачкој цести показује намјеру злочинаца

ДРВАР - Предсједник Борачке организације Дрвар-Источни Дрвар Миладин Бајић рекао је Срни да је гранатирање српских цивила на Петровачкој цести показује намјеру злочинаца о убијању дјеце, жена, стараца, невиних људи.

Бајић је истакао да треба обиљежити датум и мјесто гдје је сваки Србин страдао, те оцијенио да је од великог заначаја то што управо предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић долазе сутра на Петровачку цесту да одају почаст невиним жртвама.

"Нама, Крајишницима је то једна велика подршка у овим тужним августовским данима када се сјећамо страдања нашег народа", рекао је Бајић.

Он је најавио да ће и представници Борачке организације Дрвар-Источни Дрвар присуствовати сутра обиљежавању на Петровачкој цести.

Бајић је подсјетио да је Дрвар у протеклом рату имао више од 300 погинулих и 1.260 рањених.

Додик и Вучић сутра ће посјетити Петровачку цесту, гдје је колона српских избјеглица бомбардована и у Другом свјетском рату и у Погрому "Олуја", гдје ће положити вијенце.

Погром Срба у "Олуји" почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Током погрома "Олуја" протјерано је 250.000 Срба, убијено више од 1.800 лица и спаљено око 22.000 српских кућа.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала сва обиљежја геноцида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана