Бајден номиновао новог амбасадора САД у БиХ

АТВ
Бајден номиновао новог амбасадора САД у БиХ

САРАЈЕВО- Амерички предсједник Џо Бајден номиновао је Дагласа Џоунса за новог амбасадора САД у Босни и Херцеговини.

Џоунс би на тој функцији замијенио Мајкла Марфија. Џоунсово именовање би требао потврдити Сенат САД.

“Честитамо Дагу Џонсу! Заједно смо дошли у амерички дипломатски кор и добри смо пријатељи и колеге већ 33 године. Познаје западни Балкан и Босну и Херцеговину, а ако га потврди Сенат, бит ће изванредан амерички амбасадор”, поручио је Марфи.

Ко је Даглас Џонс
Даглас Д. Џоунс је преузео своје дужности као замјеник помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања у септембру 2021.

Он надгледа европску безбједност, укључујући НАТО, ОЕСЦ и контролу конвенционалног наоружања, Сјеверну Европу, укључујући Уједињено Краљевство, Ирску и нордијске и балтичке земље, као и арктичку безбједност, преноси Аваз.

Џоунс је недавно служио као отправник послова и замјеник шефа мисије у Мисији САД-а при НАТО-у од августа 2018. до септембра 2021. године.

Обављао је још двије дужности као замјеник шефа мисије у америчким амбасадама у Хрватској и Црној Гори. Његова претходна домаћа задужења укључују мјесто директора Канцеларије за одржавање мира, санкције и борбу против тероризма у Бироу за међународне организационе послове при Државном секретаријату, директора за НАТО и Западну Европу у Савјету за националну безбједност, као и члана америчке делегације у Уједињеним нацијама у Њујорку.

У иностранству је, такође, служио као старији цивилни представник у Покрајинском тиму за реконструкцију у Џалалабаду у Авганистану, и у америчким амбасадама у Сарајеву, Даблину и Тел Авиву.

Џоунс има дипломе основних студија са Бовдоин колеџа и магистратуру из међународних односа са универзитета Принстон, објавила је Бијела кућа.

Подсјетимо, Мајкл Марфи је амбасадор Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини од 18. децембра 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана