Бадава им и санкције цијелом народу

Вељко Зељковић
Бадава им и санкције цијелом народу

БАЊАЛУКА - Званичници Српске требало би да позову представнике Европске уније да уведу санкције свим грађанима, јер прослава 9. јануара, Дана Републике, није чин једног човјека и једне институције, него у Дејтону признате Републике Српске коју чине сви њени грађани.

Истакао је ово за “Глас Српске” политиколог Филип Матић поводом заједничког саопштења предсједавајућег делегације Европског парламента за односе са БиХ и тзв. Косовом Ромеа Франца и сталног извјестиоца за БиХ Паула Рангела који су осудили обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске, при том позивајући међународну заједницу да “коначно пређе са снажно срочених изјава на ефикасну и храбру акцију” и уведе санкције против, како су истакли - свих “дестабилизујућих политичких актера у БиХ”, а посебно предсједника Милорада Додика.

- Стављам се на располагање за све те санкције које ће нам увести због тога што славимо 9. јануар, Дан Републике, односно за те демократске алатке које они воле да користе - поручио је Матић.

Како каже, за разлику од мантре наводне демократије која долази од појединих европских званичника, власти у Републици Српској настоје да поштују људска права, устав, односно све оно што су демократске тековине.

- Стручна европска јавност није очигледно схватила шта та демократија значи, тако да, ето замолићу их, да нам они објасне те алатке кроз њихове санкције па да и ми пробамо увести неком другом санкције, па да видимо и ми како уопште функционише та њихова накарадна демократија - поручио је Матић, “захваљујући” Рангелу и Францу на демократским вриједностима које пропагирају.

Осврћући се на најновији захтјев, готово ултимативни,  Франца и Рангела, који су и у неком ранијем периоду тражили увођење санкција званичницима Републике Српске, али и оним из трећих земаља које су оптужили за наводно “пружање политичке и материјалне подршке Додиковој сецесионистичкој политици”, правник Огњен Тадић каже да се и из овог примјера може видјети и закључити да постоји очигледно неписано правило да озбиљне европске државе своје проблеме са, како их је назвао, блесавим члановима парламената, дијелом рјешавају тако што их пошаљу у Европски парламент.

- Изгледа да су и иницијатори те бесмислене идеје из такве сорте парламентараца. Како другачије објаснити то да нису свјесни чињенице да је један од лидера Европске уније одликован и прихватио признање поводом Дана Републике Српске, а они траже санкције ономе ко га је одликовао. Невјероватно - поручио је Тадић.

Подсјећања ради, Велика Британија увела је већ прије пар дана санкције бањалучкој маркетиншкој агенцији “Маниа” због учешћа у организацији Дана Републике Српске.

Посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић истиче како и први, али и други случај показују да мржња према Републици Српској прелази сваку границу здравог разума, али и дипломатске коректности, наводећи да је љубав према Српској далеко јача од санкција било које свјетске или европске силе.

Поменути европски званичници Паоло Рангел и Ромео Франц, који иначе долазе из њемачке странке “Зелених” Аналене Бербок, затражили су хитно увођење санкција свим званичницима Српске, који су учествовали у припреми 9. јануара, наводећи како игнорисање одлука Уставног суда БиХ представља кривично дјело, подрива Дејтонски мировни споразум, али и доводи до застоја у напретку БиХ ка Европској унији.

- Прошле године смо звонили на узбуну, тврдећи да је прешло неколико црвених линија. Од тада се ситуација погоршала и постаје све неодрживија. Сада је императив да међународна заједница коначно пређе са снажно срочених изјава на ефикасну, храбру акцију. Са великом забринутошћу констатујемо да је овогодишње највише одликовање Републике Српске додијељено мађарском премијеру Виктору Орбану, који га је прихватио. Примањем овог одликовања мађарски премијер се придружује Владимиру Путину, прошлогодишњем добитнику истог одликовања и свима осталима који показују презир према уставно-правном поретку БиХ - саопштио је овај двојац.

Небулозна одлука

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац сматра да је небулозна одлука Владе Велике Британије да уведе санкције бањалучкој агенцији “Маниа”, која је била ангажована да обави дио посла за које је плаћена, али да је суштина тога да се на сваки начин понизи један поносни и пркосни народ.

Бањац је истакао да демократија, људска права и поштивање устава не могу бити само оно што они мисле да би требало да буде те да му је жао што земље, које многима држе предавања о слободама, крше те слободе.

- Они не разумију да је 9. јануара рођена Република Српска и да се рођендан никоме не може одузети. Трагично је да земља као што је Велика Британија, која промовише демократију и људска права, доноси такве одлуке - рекао је Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана