Бабаљ: Пред Судом БиХ нема правде за српске жртве

Срна
Бабаљ: Пред Судом БиХ нема правде за српске жртве

БАЊАЛУКА - Потврда првостепене ослобађајуће пресуде Суда БиХ оптуженима за злочине над српским цивилима на подручју Трнова показује да пред тим судом нема правде за српске жртве и представља још један доказ да Суд БиХ суди за ратне злочине по националном кључу, истиче посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бабаљ.

"Ово је још један доказ да Суд БиХ суди за ратне злочине по националном кључу по којем су за њих Срби увијек криви, а Бошњаци невини", нагласио је Бабаљ, након што је Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ потврдило првостепену ослобађајућу пресуду за Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозу којом су ослобођени оптужбе за злочине над српским цивилима на подручју Трнова.

Он је указао да је Суд БиХ пропустио да казни одговорне за вишеструка убиства цивила српске националности у селима на подручју општине Трново, али и за противправно хапшење и затварање у објектима формираним на подручју Трнова, паљења имовине, те убиства и нечовјечно поступање према заробљеним припадницима Војске Републике Српске.

Бабаљ напомиње да нема помирења без правде за све жртве без обзира које националости биле, саопштено је из СДС-а.

"Сви ћемо ми изаћи пред Божији суд и понијети своје гријехе. Кад судови ове земље нису дали правду српским жртвама, нека они који су ослобођени знају да је Божији суд увијек праведан", наводи Бабаљ.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Едхем Годињак, Медарис Шарић и Мирко Буноза учествовали су у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручју општине Трново.

Годињак, у својству начелника Станице јавне безбједности Трново, Шарић, у својству команданта Штаба територијалне одбране Трново, и Буноза, у својству команданта јединица ХВ–ХОС били су оптужени и за противправно хапшење и затварање у објектима формираним на подручју Трнова, паљења имовине, те убиства и нечовјечно поступање према заробљеним припадницима Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана