Бабађиде: БиХ може бити енергетски лидер у региону

ГС
Бабађиде: БиХ може бити енергетски лидер у региону

БиХ има веома битне природне ресурсе, као што је сунце, вјетар и вода које може искористити како би постала један од енергетских лидера региона, поручио је данас у Требињу замјеник шефа делегације ЕУ у БиХ Адебајо Бабађиде.

Бабађиде је изразио задовољство што је, након усвајања Декларације о зеленој агенди за западни Балкан, БиХ показала своју преданост да у потпуности дјелује у складу са климатском агендом, као и оквиром који подразумијева удаљавање од кориштења фосилних горива и потпуну декарбонизацију.

"Декарбонизација је велики изазов, али и једини могући пут за човјечанство у будућности, те доноси велике користи. БиХ може јачати своју конкутрентност на међународном тржишту, те осигурати властиту независнот, али и олакшати и побољшати животе својих грађана", рекао је Бабађиде на свечаности поводом отварања Самита енергетике Требиње - СЕТ 2024.

Он је додао да декарбонизација утиче и на смањење енергетских трошкова, али и представља значајан алат у борби против климатских промјена.

Бабађиде је истакао значај организовања Самита енергетике којем у Требињу присуствују представници међународне заједнице и земаља региона, што је прилика за размјену искустава, али и планирање сљедећих корака у развоју овог сектора.

Он је изразио задовољство и што су Република Српска, Федерација БиХ и Брчко дистрикт усвојили нова законска рјешења о обновљивим изворима енергије 2022 – 2023 године, која детаљно дефинишу кориштење и унапређење обновљивих извора енергије.

Бабађиде је истакао значај и усклађивања законодавстава БиХ са законима ЕУ у енергетском сектору, те подсјетио да ЕУ пружа значајну подршку у пројектима енергетске ефикасности и зелене енергије.

Самит енергетике у Требињу ће у наредна два дана под слоганом "Енергетска повезаност западног Балкана" окупити најеминентније стручњаке за енергетику из региона.

Свечаном отварању Самита, између осталих, присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рударства и енергетике Српске Петар Ђокић, замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, бројни учесници и стручњаци.

Тродневни Самит окупиће око 1.000 учесника из 11 земаља, као и представнике 200 компанија.

Повезане вијести:

Додик: Енергија је капитал будућности!

Кошарац: Примарна мисија очување енергетског суверенитета Српске

Ђокић: Српска је овог часа мјесто великих енергетских активности

Петровић открио у чему ЕРС предњачи на Балкану

СЕТ: Почела свечаност, најеминентнији стручњаци на једном мјесту

Све је спремно: Креће СЕТ!

Хиљаду учесника из 11 земаља: Почиње Самит енергетике у Требињу

Све спремно за почетак: СЕТ окупља стручњаке из цијелог региона

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана