Авион њемачког Министарства одбране надлијетао БиХ

ГС
Авион њемачког Министарства одбране надлијетао БиХ

Авион њемачког Министарства одбране надлијетао је БиХ и обавио посматрачки лет, планиран у оквиру Уговора ‘Отворено небо’, потврђено у Министарству одбране БиХ.

Ради се о авиону Аирбус А-319 који је опремљен камерама и прилагођен за летове отвореног неба.

Како је из овог Министарства раније саопштено, за реализацију посматрачког лета задужени су Министарство одбране и Оружане снаге БиХ, у сарадњи са Министарством спољних послова БиХ, Министарством комуникација и саобраћаја БиХ и Међународним аеродромом Сарајево, а у тим активностима учествују и припадници оружаних снага – Уједињеног Кралјевства, Канаде, Чешке и Шведске, у складу са одредбама међународног уговора ‘Отворено небо’.

У оквиру најавлјених активности, посади поменутог авиона и међународним инспекторима, у међувремену, су се придружили и тим Оружаних снага БиХ (ОСБиХ) и Министарства комуникација и саобраћаја БиХ.

Снимање територије се обавља сензорима сертификованих у складу са одредбама Уговора, а након прегледа од припадника ОС БиХ.

Уговор ‘Отворено небо’ представлја један од безбједносних аранжмана, који землјама-чланицама омогућава снимање територије земље изнад које се обавлја посматрачки лет, у цилју прибавлјања података о војним снагама и њиховим активностима.

Сврха Уговора је изградња и развијање повјерења међу чланицама. Босна и Херцеговина је приступила овом уговору 2003. године. Од тада, у сарадњи са осталим чланицама, активно учествује у реализацији посматрачких летова, како изнад територије БиХ тако и изнад територије осталих земалја чланица, преноси АТБ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана