Колико новца је зарађено од наплате путарине на аутопутевима у Српској

Данијела Бајић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Аутопутеви у Српској постају незаобилазна траса многих возача, јер удобније, брже и сигурније стигну до жељеног мјеста, а у прилог томе говори и податак да је за осам мјесеци ове године кроз наплатне рампе прошло 4.752.085 милиона возила, што је за 390.529 више у односу на исти период лани.

Иако је скоро увијек, било дању или ноћу, евидентан све већи број возила, највећи промет је, ипак, љети, у јулу и августу, што је и очекивано, с обзиром на то да је вријеме годишњих одмора.

Вршилац дужности директора предузећа „Аутопутеви Републике Српске” Недељко Ћорић истакао је за „Глас Српске” да савремене путне правце свакодневно користе хиљаде путничких и теретних возила, што потврђује и тренд раста прихода.

- За осам мјесеци ове године остварен је приход по основу наплате путарине у износу од 25,54 милиона КМ, а у односу на исти период лани забиљежен је раст од 7,85 одсто. Слиједећи тренд повећања очекујемо да би на крају ове године приход по овом основу могао да буде већи у односу на прошлогодишњи, који је износио 35,87 милиона КМ - казао је Ћорић.

Он је подсјетио да је у 2022. години остварен приход у износу од 29,98 милиона марака, док је годину раније износио 25,56 милиона КМ.

- Приход од наплате путарине на дионицама аутопутева, као и од акциза, користи се у складу са усвојеним Планом пословања предузећа и служи за сервисирање кредитних обавеза, финансирање текућих трошкова пословања предузећа, припрему и израду студијске и пројектне документације за нове пројекте аутопутева и брзих путева, капитална улагања у нове пројекте и томе слично - истакао је Ћорић.

Раст прихода од наплате путарине на аутопутевима у Српској директно је, према његовим ријечима, повезан са повећањем броја возила која се крећу наведеним саобраћајницама.

- Осим тога за кориснике смо обезбиједили и низ нових погодности, посебно у дијелу електронске наплате путарине, што је такође утицало на повећање броја корисника наших услуга - рекао је Ћорић, додајући да константно прате и анализирају потребе корисника и у складу с тим се припремају одређене погодности.

Погодности

У протеклом периоду највише погодности осјетили су корисници електронске наплате путарине, који су, објаснио је Недељко Ћорић, имали могућност да по најнижој цијени набаве ТАГ уређаје и кроз наплатне станице пролазе брже, једноставније и повољније.

- Исто тако, омогућено је коришћење једног ТАГ уређаја и на аутопутевима у ФБиХ, а ускоро и у Србији, затим и у региону - казао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана