Аутобуси са учесницима марша "Стазом егзодуса" кренули ка Тумарама

Срна
Аутобуси са учесницима марша "Стазом егзодуса" кренули ка Тумарама

ДОБОЈ - Десет аутобуса са учесницима марша "Стазом егзодуса 2024" кренуло је из Добоја ка Тумарама у Федерацији БиХ, одакле ће пјешачити 22 километара такозваним камионским путем до Стога, у знак сјећања на 29 година од страдања и прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

Аутобуси са учесницима који долазе и из Дервенте, Модриче, Вукосавља, Прњавора, Српца, Бијељине и Београда кретаће се на релацији Добој-Грачаница-Лукавац-Модрац-Турија–Тумаре, рекао је Срни предсједник Завичајног удружења Завидовићани са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић.

Благојевић је потврдио да је од надлежних федералних полицијских станица у Лукавцу, Бановићима и Завидовићима обавијештен да ће обезбјеђивати манифестацију, за коју се нада да ће проћи мирно, достојанствено и без провокација.

Он каже да Срби, који су некада живјели на том подручју, сваког 10. септембра организују марш "Стазом егзодуса", са којег већ годинама позивају оне који знају да кажу гдје су тијела 129 несталих Срба са тог подручја, захтијевају да Институт за нестала лица БиХ не политизује проналазак несталих Срба, као и да налогодавци и извршиоци стравичних злочина буду санкционисани.

Од масовног страдања Возућана прошло 29 година: Марш пун огорчења

Благојевић је истакао да је ријеч о хуманим и цивилизацијским захтјевима и да се у знак добре воље Срби уздржавају од тензија, па учесници завршавају марш "Стазом егзодуса" код Цркве Светог Ђорђа у Стогу, а не у Возући, гдје им је забрањено, а гдје истовремено бошњачка удружења прослављају протјеривање Срба.

Према пограму обиљежавања, предвиђен је у 6.00 часова полазак аутобуса из Добоја са учесницима марша на релацији Добој-Грачаница-Лукавац-Модрац-Турија–Тумаре.

У 7.30 часова педвиђено је окупљање учесника у насељу Тумаре код цркве и служба у цркви, а у 8.00 часова полазак постојећом стазом камионског пута маршутом Тумаре-Бријесница Горња-Кврга Малчићи-Боровци–Лозна–Стог.

Стаза којом ће се кретати учесници марша дуга је 22 километра, а завршиће се у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи. Ријеч о камионском путу којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

Долазак и окупљање учесника код Цркве Светог Ђорђа планирано је између 14.00 и 15.00 часова.

Ту је предвиђена литургија и паљење свијећа за погинуле и нестале, полагање вијенаца, пригодно обраћање званица и домаћина, ручак за учеснике марша и госте.

У 18.00 часова је полазак са обезбијеђеним аутобусом и возилима према Добоју.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима "Ураган", "Фарз" и "Бадр ел Босна".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено више од 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће, окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Због стравичних злочина над Србима Возуће и Завидовића тренутно су осућени само ратни злочинац и некадашњи начелник Генералштаба тзв. Армије БиХ Расим Делић на три године пред Хашким трибуналом, као и ратни злочинац, командант Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакиб Махмуљин, кога је Апелационо вијеће Суда БиХ правоснажно осудило на осам година затвора, које не издржава након бјекства из БиХ.

Махмуљин је један од деветнаест идентификованих и дјелимично идентификованих лица, припадника тзв. Армије БиХ и страних добровољаца против којих су поднесене кривичне пријаве о злочинима почињеним над Србима на подручју Озрена и Возуће у јулу и септембру 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана