Аустријски привредници заинтересовани за улагање у Српску

Срна
Аустријски привредници заинтересовани за улагање у Српску

ТРЕБИЊЕ - Сусрети привредника из Републике Српске и Аустрије у Требињу привукли су више од 30 аустријских привредника, а циљ скупа је њихово боље повезивање ради повећања извоза и реализације других заједничких пројекта, изјавио је вечерас шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

-Циљ је не само да помогнемо нашим фирмама приликом изласка на аустријско тржиште, него и да доведемо аустријске привреднике ради остваривања директног контакта са домаћим привредницима - рекао је Филиповић на пријему у Требињу у оквиру Аустријско-српског привредног форума.

Филиповић је напоменуо да су аустријски привредници увидјели потенцијале инвестирања у Српској, али и увезивања са домаћим привредницима ради извоза производа прије свега из дрвопрерађивачке, прехрамбене и металопрерађивачке индустрије које имају велики потенцијал и тражене су на аустријском тржишту.

-Такође се на оваквим сусретима дође и до неког заједничког пројекта, али и могућности заједничког наступа на трећим тржиштима - рекао је Филиповић.

Истакао је да су ово први такви сусрети који се одржавају у Српској и да је план да то постане традиционалан скуп аусријско-српских привредника, а већ у септембру наредне године ће бити организовани нови форуми привредника из Српске и Аустрије ради одржавања међусобних веза.

Филиповић је додао да су партнери тих привредних сусрета Винарије "Вукоје" и "Тврдош".

Предсједник требињске подручне Привредне коморе Републике Српске Душко Пантовић рекао је да су настојали да позитивна искуства у сарадњи привредника из Српске и Аустрије пренесу на овај начин и осталим српским привредницима ради могућности извоза производа и осталих видова сарадње.

-Ови први сусрети, иако су планирани као необавезујући, привукли су доста предузетника из Аустрије, а план је да сљедеће године у септембру организујемо и округле столове и конференције у Требињу с циљем развоја привреде и спајања предузећа - истакао је Пантовић.

Организатори су за сутра најавили и пријем учесника скупа код градоначелника Требиња Мирка Ћурића, међусобне сусрете, као и разговоре са представницима домаћих институција.

Сусрете привредника из Републике Српске и Аустрије организује Представништво Републике Српске у Аустрији у сарадњи са Аустријско-српским привредним форумом и трајаће до понедјељка, 19. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана