Атлас злочина документ за историју

В. К. С
Атлас злочина документ за историју

БАЊАЛУКА - Публикација "Атлас злочина над српским народом 1992. године" је трајни документ који говори детаљно о страхотама над Србима, а све што је написано је поткријепљено доказима

.Поручили су то у петак представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица током промоције издања на Међународном сајму књиге у Бањалуци у организацији "Гласа Српске".

У "Атласу" је, на 1.300 страница, направљен детаљан пресјек 76 стратишта над Србима током 1992. године, а књига је рађена на основу материјалне документације, изјава свједока, те обиласка терена и лица мјеста.

- Све у "Атласу" је чињенично поткријепљено - истакао је директор центра Милорад Којић који је потврдио да обрађују податке и за 1993, 1994 и 1995. годину.

Начелник Одјељења за истраживање рата Виктор Нуждић сматра да је "Атлас" једно од капиталних дјела које је Републички центар објавио, додавши да је ово тек први том и да ће у наредном периоду радити на томе да трајно документују сва српска стратишта до краја 1995. године.

-  На крају тог битног пројекта цјелокупна збирка биће на око 5.000, 6.000 страница. У првом тому обрађена су стратишта из 1992. године, са скоро 2.000 невиних жртава. "Атлас" започиње са првим злочином који је почињен у БиХ, а десио се у Сијековцу 26. марта 1992. године над недужним српским цивилима  - рекао је Нуждић.

 Најбитнији сегменат су, додао је, жртве.

- Трудили смо се да се осврнемо на све што може да буде значајно за даља истраживања. У "Атласу" су поменута само имена оних који су правоснажно пресуђени за злочине како ову публикацију не би изложили злоупотребама и манипулацијама, већ да искључиво служи циљу, а то је помен српским жртвама. Ништа није рађено паушално - рекао је Нуждић.

Центар је на сајму "Бањалука 2022" представио 27 својих издања, а посебно су уз "Атлас масовних злочина над српским народом 1992. године, први том", промовисали још два капитална дјела - "Попис жртава Одбрамбено-отаџбинског рата" и "Дјеца жртве рата".

.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана