Аташее  блокирала  прошлост  у Седмој  муслиманској?

Маријана Миљић Бјеловук
Аташее  блокирала  прошлост  у Седмој  муслиманској?

ЗАГРЕБ, САРАЈЕВО - Надлежне институције у Загребу одбиле су да дају сагласност да за војне аташее при Амбасади БиХ у главном граду Хрватске буду именовани бригадири Мирсад Стабанчић и Изудин Скопљак, а како “Глас” сазнаје разлог за такво понашање сусједне земље јесте што су њих двојица били у саставу злогласне Седме муслиманке бригаде.

Та бригада остала је упамћена по злочинима над Хрватима током муслиманско-хрватског сукоба у грађанском рату у БиХ.

Због одбијања комшија да дају агреман Стабанчићу и Скопљаку, Министарство одбране БиХ, којим руководи Зукан Хелез припремило је нови приједлог за Предсједништво БиХ о питању именовања војног аташеа при Амбасади БиХ у Загребу, а који би према нашим сазнањима чланови Предсједништва требало да разматрају на сједници у четвртак.

- У складу са планом ротација именовања војно-дипломатских и војних представника БиХ у иностранству за период од 2020. до 2030. година, замјена војног аташеа при Амбасади БиХ у Загребу са мандатом на три године била је планирана још 1. августа 2022. године. Нити Стабанчић, али ни Скопљак нису добили сагласност и агреман - наведено је у допису који је из Министарства одбране стигао у Предсједништво БиХ.

Наводе да сагласност Загреба није стигла иако је Министарство одбране почетком, али и крајем прошле године, тражило путем Министарства спољних послова (МИП) достављање информација за покретање процедуре за прибављање релевантних сагласности и агремана у земљи поријекла.

- С обзиром на то да путем дипломатских канала и процедура није достављен сагласно и агреман за бригадире Стабанчића и Скопљака, достављамо приједлог за доношење нове одлуке о именовању сљедећег кандидата са листе за војног аташеа при Амбасади БиХ у Загребу - наведено је у допису Министарства одбране, на којем стоји да је доношење одлуке о овом питању врло хитно.

Тако би чланови Предсједништва већ на идућој наредној сједници требало да донесу одлуку да за војног аташеа при амбасади у Загребу буде постављен бригадир Кемал Суљевић.

Из Предсједништва БиХ у петак нисмо успјели да добијемо коментар о овој теми, док из безбједносних кругова поручују да надлежни треба више да поведу рачуна кога кандидују за кључне позиције.

- Сама чињеница да сусједна земља одбија да БиХ да агреман за војне аташее за одређена лица довољно говори сама о себи. То су у дипломатској пракси доста ријетки случајеви и примјењују се само онда када постоје изузетно оправдани разлози за то - казао је “Гласу” декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин.

Наводи и да бошњачка страна одувијек настоји да своје ратне кадрове изгура на најзначајнија и најважнија мјеста.

- Са друге стране само упућују отровне стрелице према српским кандидатима, који имају много чистију прошлост. Српска страна одувијек води рачуна да на високе позиције предлаже људе са чистим педигреом и јасном прошлошћу - казао је Жупљанин.

Нагласио је да се БиХ, много пута, у односу на друге земље показала као неозбиљна држава.

- То се дешава због тога што се бошњачка страна ни са ким не консултује, посебно не са друга два народа. Они излијећу са својим приједлозима који само БиХ нанесу штету, али и свима онима који у њој живе. Слика о БиХ која се пошаље у саму сусједну државу Хрватску јасно показује каква та слика може бити у неким другим још значајнијим земљама за саму БиХ - поручио је Жупљанин и додао да надлежни једном за свагда треба да се придржавају норми при бирању лица која треба да представљају земљу у некој другој држави.

Процедура

Министарство одбране БиХ доставља Предсједништву БиХ списак најбоље рангираних кандидата за избор и именовање војнодипломатских представника у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ. Предсједништво доноси одлуку ко ће од три кандидата бити именовани на те позиције, с тим да не мора бити први са листе најбоље рангираних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана