Асим Сарајлић ослобођен оптужби за трговину утицајем

ГС
Асим Сарајлић ослобођен оптужби за трговину утицајем

САРАЈЕВО - Суђење у предмету "Асим Сарајлић и остали окончано је на данашњем рочишту на којем је првооптужени Асим Сарајлић, бивши високи функционер СДА, ослобођен оптужби за чињење кривичног дјела "Давање дара и других облика користи".

Другооптужени Сабахудин Делалић и трећеоптужени у овом предмету Мухамед Шеховић такође су ослобођени пред Општинским судом у Сарајеву.

Изрицањем пресуде у предмету који је водила судија Амела Скробо-Кадрић, окончано је суђење које је отпочело у у мају прошле године када су се Сарајлић, Делалић и Шеховић изјаснили да нису криви.

Сарајлић, Делалић и Шеховић су били оптужени да су од 20. до 25. фебруара 2020., прије избора предсједника Кантоналног одбора СДА у Сарајеву, посредством Шеховића уговорили састанак с једним од делегата изборне конвенције Велидом Твртковићем.

Сарајлић и Делалић су обећали Твртковићу да ће, користећи страначки утицај, запослити његову супругу ако буде гласао да Фикрет Превљак буде предсједник сарајевске СДА, а не начелник општине Нови Град Сарајево Семир Ефендић, иначе Превљаков протукандидат.

Главни доказ и покретач истраге је аудиоснимак куповине који је на свом Фејсбуку објавио Семир Ефендић који је био један од кандидата за избор.

На спорној снимци се чује како тројац обећава запослење супруге Велиду Твртковићу у замјену за глас Фикрету Превљаку. Случај је у јавности постао познат као афера "Асим".

Током суђења тужилац је истакао да су оптужени Твртковићу указали да су на сличан начин 2016. омогућили и избор Абдулаха Скаке за градоначелника Сарајева.

На крају суд их је ослободио оптужби, а за очекивати је да ће Тужилаштво Кантона Сарајево упутити жалбу на ову првостепену пресуду.

Асим Сарајлић је прошле године завршио и на црној листи Сједињених Америчких Држава. Након ове афере смијењен је са свих функција у СДА, а донедавно је био делегат у Дому народа Парламента БиХ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана